+1’s: de juiste aanbevelingen, precies waar je ze wilt hebben: in je zoekresultaten!

Google stelt zich ten doel om je zo snel mogelijk de meest relevante zoekresultaten te bieden. Hiervoor kijken we niet alleen naar de woorden die op websites voorkomen. Relaties zijn ook belangrijk. Om deze reden zijn we kort geleden met sociaal zoeken begonnen om meer informatie van je contactpersonen in onze zoekresultaten op te nemen. Het gaat om informatie die je vrienden en kennissen hebben achtergelaten op Twitter, Flickr en andere websites.

Vandaag gaan we een stapje verder. We bieden je de mogelijkheid om aanbevelingen met de wereld te delen via de zoekresultaten van Google. Deze functie noemen we +1. Je kunt +1 zien als de digitale variant van “dit is gaaf”. Om een website of advertentie aan te bevelen, hoef je alleen maar op de knop +1 te klikken. Alle +1’s zijn vervolgens in de zoekresultaten van Google te zien.
De knop +1 zal naast elk zoekresultaat worden weergegeven

Als je op +1 hebt geklikt en je bedenkt, kun je dit direct ongedaan maken


Stel dat je een wintervakantie in Lake Tahoe plant. Als je een zoekopdracht in Google uitvoert, krijg je nu naast de zoekresultaten voor hotels in die regio misschien een +1 te zien van een tante die gek is op langlaufen. Als je naar een nieuw pastarecept zoekt, krijg je misschien +1’s te zien van het culinaire genie uit je klas. En zelfs als je geen obers of koffieverslaafden kent, kun je toch nagaan hoeveel internetgebruikers de koffiezaak bij jou in de buurt een +1 hebben toegekend.

Het mooie van de +1’s is hun relevantie. Je krijgt relevante aanbevelingen te zien (omdat ze afkomstig zijn van de mensen die voor jou van belang zijn), op het juiste tijdstip (namelijk wanneer je naar informatie over het desbetreffende onderwerp zoekt) en in het juiste formaat (je zoekresultaten). Om meer over de werking van +1 te weten te komen, kun je de volgende video bekijken:

Maar hoe weten we bij Google nu welke +1’s we je moeten tonen? Net zoals bij sociaal zoeken maken we gebruik van allerhande signalen om de meest relevante aanbevelingen te identificeren, zoals de mensen met wie je via Google bent verbonden (zoals je chatvrienden en contactpersonen). Binnenkort baseren we onze zoekresultaten mogelijk ook op andere informatie, zoals je netwerk op sociale media Twitter, om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen zo bruikbaar mogelijk zijn. Als je wilt weten met wie je bent verbonden en hoe, dan kun je deze informatie raadplegen in het gedeelte “Sociale connecties en inhoud” op het Google-dashboard.

Om te beginnen met het toekennen van +1’s aan je favoriete websites, moet je eerst een Google-profiel maken. Als je al een profiel hebt, moet je het upgraden. Via je profiel kun je alle +1’s die je hebt toegekend opvragen en deze aanbevelingen intrekken als je de website niet langer de moeite waard vind. Je moet op je Google-account zijn aangemeld om de +1’s in de zoekresultaten te kunnen zien.

We zullen de +1-functie stapje voor stapje uitrollen, te beginnen in het Engels op Google.com. Als je niet kunt wachten om deze functie in actie te zien, kun je deze binnenkort uitproberen via deze experimentele zoekwebsite. Aanvankelijk zullen de aanbevelingen naast de zoekresultaten en advertenties worden weergegeven. In de komende weken zullen ze echter op nog veel meer plaatsen opduiken (zoals andere producten en websites van Google). Bekijk ook het helpcentrum voor meer informatie.

Als je een adverteerder bent en meer wilt weten over de manier waarop de +1-functie werkt in combinatie met zoekadvertenties en websites, kun je terecht op het Google Adwords blog.

We weten zeker dat +1, in combinatie met alle sociale content die we nu in onze zoekmachine opnemen, nog relevantere zoekresultaten zal opleveren!


Gepost door Jantien te West, het Google Team