Een veiliger account: Verificatie in twee stappen en meer

Het lijkt soms of overal om ons heen oplichters zijn. Er zijn namaakloterijen, onbekenden die zeggen in een ver oord gestrand zijn en je hulp nodig hebben, generaalsweduwes die al hun geld met je willen delen en talloze andere varianten. Kwaadwillenden proberen je met deze trucs over te halen persoonlijke gegevens af te geven, zodat ze toegang tot je e-mail kunnen krijgen. Als je voor deze trucs valt of hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere websites en één daarvan wordt gehackt, kunnen onbekenden dat wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot allemaal persoonlijke gegevens.

Google heeft hard gewerkt aan manieren om je Google-account optimaal te beveiligen. En we hebben goed nieuws voor je: Verificatie in twee stappen, een nieuwe beveiligingsfunctie, is nu beschikbaar in het Nederlands.

Verificatie in twee stappen zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de beveiliging van je Google-account. Het vraagt om iets dat je weet - je gebruikersnaam en wachtwoord - en iets dat alleen jij hebt - een code die je op je telefoon ontvangt. Waarschijnlijk ken je dit principe van internetbankieren, waar je bij transacties ook een extra code moet invullen. Een hacker zou over beide gegevens moeten beschikken om toegang tot je account te kunnen krijgen.

Op de pagina met accountinstellingen zou je nu een link genaamd ‘Verificatie in twee stappen’ moeten zien.

Zodra je Verificatie in twee stappen hebt geactiveerd en het wachtwoord is goedgekeurd, zul je een extra pagina zien waar om een code wordt gevraagd zodra je op je account aanmeldt. Deze verificatiecode kan op drie manieren bezorgd worden: de code kan doorgebeld worden, via een SMS-bericht worden toegestuurd of gegenereerd worden met behulp van een app op je Android-toestel, BlackBerry of iPhone. Wanneer je wachtwoord en deze code zijn ontvangen, kunnen we er behoorlijk zeker van zijn dat jij ook echt de eigenaar van het account bent waarop je je aanmeldt. Als je wilt, kun je het selectievakje ‘Deze computer 30 dagen onthouden’ aanvinken, zodat je de code niet telkens opnieuw hoeft in te voeren.

Het is een extra stap, maar wel één waarmee je de beveiliging van je Google-account aanzienlijk verbetert. Als je klaar bent om je aan te melden voor Verificatie in twee stappen, begeleidt een gebruiksvriendelijke wizard je door het instellingsproces. Voor mobiele telefoons en toepassingen die niet om een verificatiecode kunnen vragen moet je eenmalige toepassingsspecifieke wachtwoorden instellen. Voor meer informatie over Verificatie in twee stappen en instructies kun je terecht in het Helpcentrum of op deze pagina.

Naast deze nieuwe beveiligingsmogelijkheid, zijn er nog meer manieren om je Google-account optimaal te beveiligen.
  • Gebruik voor Google een sterk wachtwoord dat je niet voor andere websites gebruikt. Als je dat wel doet, loop je het risico dat een hacker je wachtwoord voor een andere website bemachtigt en op die manier toegang tot je Google-account kan krijgen.
  • Voer je wachtwoord alleen in op de aanmeldingspagina op het domein https://www.google.com. Google zal nooit vragen om je wachtwoord te e-mailen of het in te voeren in een formulier in een e-mailbericht.
  • Controleer je Gmail-instellingen op verdachte doorstuuradressen (op het tabblad ‘Doorsturen en POP/IMAP’) en gedelegeerde accounts (op het tabblad ‘Accounts’).
  • Wees alert op tekenen van verdachte activiteit binnen je account.
  • Controleer de beveiligingsfuncties van Chrome. Als je deze browser nog niet gebruikt, wordt je aangeraden om op Chrome over te stappen.
  • Raadpleeg andere adviezen voor veilig internetgebruik.
  • Neem vandaag tien minuten de tijd om deze maatregelen te treffen die je account veiliger maken. Op die manier kun je al het mooie ervaren dat internet te bieden heeft, in de wetenschap dat je persoonlijke gegevens goed beschermd zijn.