Hoe de cloud meer doet met minder

We werken hard aan het verminderen van de energie die onze diensten verbruikt. Sterker nog, om een maand lang de Google-producten draaiende te houden - dus niet alleen Zoeken op het Web, maar ook Google+, Gmail, YouTube en alle andere diensten - gebruiken onze servers minder energie per gebruiker dan een lamp die 3 uur lang brandt. En, omdat we sinds 2007 een CO2-neutraal bedrijf zijn, wordt zelfs dat kleine verbruik gecompenseerd zodat je carbon footprint op Google gelijk aan nul is.

Tijdens het verminderen van onze impact op het milieu hebben we een heleboel geleerd, waardoor we een nieuw gedeelte aan onze Google Green site hebben toegevoegd met informatie over het jaarlijks energieverbruik en carbon footprint.We zijn het proces om CO2-neutraal te worden, begonnen door ervoor te zorgen dat we bij alles wat we deden zo min mogelijk energie verbruikten. Over het afgelopen decennium is energieverbruik een ware obsessie geweest. We hebben een aantal van de meest efficiĆ«nte servers en datacenters ontworpen en gebouwd - met minder dan de helft van het elektriciteitsverbruik van een normaal datacenter. Onze nieuwste faciliteit in Hamina, Finland is afgelopen weekend geopend en maakt gebruik van een uniek zeewaterkoelsysteem dat heel weinig elektriciteit nodig heeft. Daarnaast investeren we honderden miljoenen euro’s in duurzame energieprojecten en bedrijven, en helpen we bij het ontwikkelen van 1.7GW aan duurzame energie. Dit staat gelijk aan energie voor 350.000 huishoudens, beduidend meer dan we zelf gebruiken.

Onze producten kunnen mensen helpen bij het verminderen van hun carbon footprint. Ons recente onderzoek over Gmail is een voorbeeld van de manier waarop diensten in de cloud efficiƫnter zijn dan plaatselijk gehoste diensten, in het omlaag brengen van de elektriciteitsrekening van bedrijven.

Meer informatie kun je vinden op de Google Green site (in het Engels).