Raak aan de praat met Google Translate

Mobiele technologie en het internet stellen mensen overal ter wereld in staat om met elkaar te communiceren. Toch is er nog altijd sprake van een belangrijke hindernis: de taalbarrière. Bij Google doen we ons best om deze barrière op te heffen, zodat iedereen gemakkelijk kan communiceren.


Eerder dit jaar brachten we een update voor Google Translate voor Android uit. Deze update bood een experimentele functie genaamd Conversation Mode (gespreksmodus). Met deze functie kun je gesproken berichten van de ene taal naar de andere vertalen. Dit werkte eerst alleen voor Engels en Spaans, maar vanaf vandaag is de functie beschikbaar in maar liefst 14 talen, met inbegrip van het Nederlands.Om de Conversation Mode te gebruiken, spreek je gewoon iets in de microfoon van je Android-telefoon. De Translate-app vertaalt vervolgens wat je hebt gezegd en leest de vertaling voor. De persoon met wie je een gesprek voert, kan hierop in zijn of haar eigen taal antwoorden. Conversation Mode zal vervolgens de boodschap van je gesprekspartner vertalen en voorlezen in de door jou gewenste taal.


De technologie achter deze functie bevindt zich nog in de experimentele fase. Als gevolg hiervan kan de nauwkeurigheid worden beïnvloed door factoren zoals achtergrondgeluiden en regionale accenten. De app leert echter aan de hand van voorbeelden, zodat de kwaliteit van de resultaten verbetert naarmate meer mensen de toepassing gebruiken. 


Daarnaast is een aantal extra functies toegevoegd die het makkelijker maken om te spreken en lezen tijdens het vertalen. Als je bijvoorbeeld wilde zeggen: ‘Waar is de trein?’, maar Google Translate interpreteert je boodschap  als ‘Waar is het plein?’, dan kun je de boodschap corrigeren voordat je deze laat vertalen.


Je kunt de Google Translate-app downloaden via Android Market. De app is geschikt voor tablets en mobiele telefoons met Android 2.2 of hoger.