Iets terugdoen in 2011

Nu Kerstmis eraan komt, is het een mooie tijd om een update te geven over een aantal donaties die we doen aan organisaties die zich inzetten voor onderwijs, technologie en de bestrijding van moderne slavernij.

STEM-onderwijs en onderwijs voor meisjes
Wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (Science, Technology, Engineering and Math: STEM) kunnen jonge mensen belangrijke nieuwe kansen bieden. Daarom financieren we 16 programma's op dit gebied, waaronder Citizen Schools in Boston en Generating Genius in het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn organisaties die een rijkere leerervaring bieden aan achtergestelde kinderen. In Nederland ondersteunen we African Leadership Academy geeft prestatiebeurzen aan jonge, talentvolle vrouwen van over het hele continent, en het Afghan Institute of Learning geeft lees- en schrijfles aan vrouwen en meisjes op het platteland van Afghanistan. Organisaties zoals deze gebruiken onze financiële bijdrage om meer dan 10.000 meisjes in ontwikkelingslanden te helpen.

Zelfontplooiing door technologie
De ondernemingsdrift en creativiteit van de 15 initiatieven die we in deze categorie ondersteunen, heeft ons versteld doen staan. Ze gebruiken internet, open-sourceprogramma's en andere technologische platforms om gemeenschappen te bereiken, betere toegang tot informatie te bieden en hardnekkige problemen op te lossen.

Zo helpt Vittana geldschieters leningen te geven aan veelbelovende studenten in ontwikkelingslanden. Code for America moedigt talenten uit de webindustrie aan om hun vaardigheden te delen in de publieke sector, waar zij projecten ontwikkelen die de transparantie verbeteren en betrokkenheid van burgers vergroten. En Switchboard werkt samen met lokale mobiele providers om medisch personeel in Afrika te helpen door netwerken op te zetten en gratis communicatie aan te bieden.

Strijden tegen slavernij en mensenhandel
Moderne slavernij is een miljardenindustrie die het leven van meer dan 27 miljoen mensen kapotmaakt. Daarom steunen we verschillende organisaties die samenwerken om dit probleem aan te pakken. Zo vormen in India de International Justice Mission (IJM), The BBC World Service Trust, Action Aid en Aide et Action een nieuw partnerschap dat samenwerkt met lokale overheden om gedwongen tewerkstelling te stoppen. Dit doen ze door eigenaren te identificeren, mishandeling vast te leggen en mensen te bevrijden en therapie en werktraining te bieden. Onze ondersteuning zal ook helpen de reikwijdte vergroten van hulpmiddelen als de Slavery Footprint calculator en de door Polaris Project ontwikkelde National Trafficking Hotline.

De in Nederland gevestigde organisaties La Strada International en Not For Sale worden in dit kader ook ondersteund.

Meer informatie over deze organisaties en hoe je kan helpen, vind je op onze site Google Gives Back 2011.Deze donaties, die een gezamenlijke waarde van 40 miljoen dollar hebben, zijn slechts een deel van wat we jaarlijks aan liefdadigheid doen. Gedurende het jaar heeft Google meer dan 115 miljoen dollar gedoneerd aan verschillende non-profitorganisaties en academische instellingen wereldwijd. Onze systeemeigen steun (met programma's zoals Google Grants en Google Apps for Education die gratis producten en services leveren aan organisaties die daarvoor in aanmerking komen) bedroeg meer dan een miljard dollar. Via ons jaarlijkse organisatiebrede evenement GoogleServe en gerelateerde programma's hebben verschillende Googlers al meer dan 40.000 uur van hun tijd vrijwillig gedoneerd.

Het jaar is bijna voorbij en ik ben geïnspireerd door alles wat de ontvangers van onze steun dit jaar hebben bereikt. Ik kijk dan ook uit naar wat ze in 2012 gaan doen!