Stel je vraag in de Google Science Fair 2012

Zijn mensen bij hun geboorte al nieuwsgierig of is dat iets dat kan worden gestimuleerd door omgeving, wedijver en goede leraren? Iedereen heeft een vraag, en dit is de onze. We weten zeker dat jij er ook veel hebt. Daarom nodigen we scholieren uit de hele wereld uit om hun belangrijkste vragen te stellen over de wereld om hen heen en die door eigen, wetenschappelijk onderzoek te beantwoorden.

Samen met onze partners CERN, LEGO, National Geographic en Scientific American lanceren we vandaag de tweede jaarlijkse Google Science Fair, de grootste online wetenschapswedstrijd ter wereld. In Nederland kunnen scholieren tussen 16 en 18 jaar (16, 17, 18) meedoen. Individueel of in teams van maximaal drie personen, formuleren leerlingen een vraag, ontwikkelen een hypothese en voeren wetenschappelijke experimenten uit om deze te testen. Het gehele proces wordt online gedocumenteerd en ingediend, via een websitesjabloon die de deelnemers zelf invullen. Dus het enige wat je nodig hebt is nieuwsgierigheid, een inernetverbinding en een browser.

Het afgelopen jaar gaven deelnemers zichzelf uitdagingen die uiteenliepen van ‘Hoe kan ik kanker genezen?’ via ‘Kan ik een robot Engels leren?’ tot ‘Kan ik een snellere zeilboot bouwen?’ De breedte en diepte van deze projecten was ontzettend indrukwekkend, en dit jaar hopen we nog meer deelnemers te zien uit de volgende generatie briljante wetenschappers.

De wedstrijd is dit jaar nog internationaler dan het afgelopen jaar: aanvragen kunnen worden ingediend in dertien talen (Arabisch, Chinees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Koreaans, Pools, Spaans en Russisch). Dit jaar worden 90 regionale finalisten gekozen (30 uit Noord- en Zuid-Amerika, 30 uit Azië en Oceanië en 30 uit Europa / Midden-Oosten / Afrika). Op 1 mei worden deze 90 finalisten bekendgemaakt en uit deze groep kiest de jury de 15 beste finalisten, die naar het Google hoofdkwartier in Mountain View, Californië, worden gevlogen voor de finale van de Google Science Fair op 23 juli 2012. Na de finale selecteert een groep gerenommeerde juryleden, waaronder twee Nobelprijswinnaars, de uiteindelijke winnaars.

We waren in 2011 zo onder de indruk van het project van finalist Harine Ravichandran, die probeerde om een probleem in de energietoevoer naar afgelegen dorpjes op te lossen, dat we dit jaar een nieuwe prijs toevoegen: de Scientific American Science in Action (wetenschap in actie)-prijs. Deze prijs is voor een uitmuntend project met een sociaal, milieu- of gezondheidsgericht thema dat de levens van een groep of gemeenschap wil verbeteren, net als het project van Harine. De winnaar gaat ook naar Mountain View voor de finale in juli.

Vanaf vandaag, 12 januari, kunnen wereldwijd projecten worden ingediend voor de Google Science Fair. De uiterste inzenddatum voor projecten is zondag 1 april om 12:59 Nederlandse tijd. Je nieuwsgierigheid en je briljante project kan je een aantal interessante prijzen opleveren, zoals een studiebeurs van $50.000 van Google, een reis van tien dagen naar de Galapagos-eilanden met een National Geographic Explorer of een stageplek bij Google of een van onze partners. De winnaar van de Scientific American Science in Action-prijs ontvangt $50.000 en een jaar lang begeleiding om de doelstelling van het project te verwezenlijken.

De winnaars van de eerste Google Science Fair zijn zo’n beetje wetenschappelijke beroemdheden geworden. Shree Bose, Naomi Shah en Lauren Hodge ontmoetten President Obama, werden uitgenodigd om op grote evenementen zoals TED Women te spreken en verschenen in Wired magazine. Shree, die de hoofdprijs won, werd uitgeroepen tot één van Glamour magazines 21 Amazing Young Women of the Year. Maar buiten bezoekjes aan het Witte Huis en artikelen in Glamour, heeft elke scholier die meedoet aan de Google Science Fair de kans om praktisch onderzoek te doen dat de wereld werkelijk kan veranderen.

Ga naar