Algoritmeverbetering voor pagina-indeling

Bij Google zijn we continu bezig om in de zoekresultaten zoveel mogelijk websites van hoge kwaliteit aan te bieden. Daarom hebben we afgelopen week een verandering aan ons algoritme doorgevoerd. Deze  kijkt vooral naar de indeling van een webpagina en de hoeveelheid inhoud die u op een pagina ziet wanneer u op een resultaat klikt.

Gebruikers hebben aangegeven dat ze niet tevreden zijn wanneer ze op een resultaat klikken en ze de daadwerkelijke inhoud moeilijk kunnen vinden. Gebruikers willen niet langs een groot aantal advertenties op een pagina scrollen, maar willen de inhoud waar ze naar op zoek zijn direct zien. Deze wijziging kan dus van invloed zijn op sites die niet veel inhoud boven de vouw hebben. Dit betekent dat wanneer het bovenste gedeelte van een website, dat als eerste te zien is, niet veel inhoud maar vooral advertenties bevat dit geen goede gebruikerservaring is. Dit soort sites kunnen vanaf nu minder hoog in de zoekresultaten worden gerangschikt.

We begrijpen dat op veel websites de advertenties boven de vouw worden geplaatst, deze advertenties doen het goed en zorgen ervoor dat mensen geld kunnen verdienen met hun site. Deze algoritmewijziging is niet van invloed op sites die een redelijk aantal advertenties boven de vouw plaatsen. De wijziging is hoofdzakelijk gericht op sites die veel verder gaan door grote hoeveelheden advertenties in het bovenste deel van de pagina plaatsen. Dit tot een punt waarop het moeilijk is de daadwerkelijke originele inhoud op de pagina te vinden. De algoritmische wijziging is van invloed op sites waarop weinig of geen inhoud boven de vouw zichtbaar is of waarop advertenties de relevante inhoud uit het zicht drukken.

Deze aanpassing is van invloed op minder dan één procent van alle wereldwijde zoekopdrachten. Dit betekent dat voor minder dan één van honderd zoekopdrachten een gebruiker een zichtbare wijziging van de zoekresultaten kan zien. Als je van mening bent dat de wijziging in het algoritme voor de pagina-indeling van invloed is op jouw website, kun je overwegen hoe de ruimte boven de vouw op de pagina's wordt gebruikt en of de inhoud op de pagina onleesbaar is of anderszins moeilijk bereikbaar voor gebruikers. Browser Size is een van de vele hulpprogramma's die laten zien hoe een website eruitziet bij verschillende schermresoluties.

Als je besluit de pagina-indeling bij te werken, weerspiegelt het algoritme voor de pagina-indeling automatisch de wijzigingen zodra voldoende pagina's van de site opnieuw zijn gecrawld en verwerkt. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van veel factoren, waaronder het aantal pagina's op de site en de efficiëntie waarmee Googlebot de inhoud kan crawlen. Normaal gesproken duurt het enkele weken om voldoende pagina’s opnieuw te crawlen en verwerken voordat de verandering in de zoekresultaten worden gereflecteerd.

Ons advies aan webmasters is om zich te blijven focussen op het leveren van de best mogelijke gebruikerservaring en om zich niet te focussen op specifieke aanpassingen aan het algoritme. Deze wijziging is slechts een van de meer dan 500 die dit jaar door Google zullen worden doorgevoerd. Voor verdere vragen en feedback kan je terecht in het Helpforum voor webmasters.