Topbijdrager Johny

Hierbij de introductie van onze eerste Vlaamse Topbijdrager Johny!

Hoe ben je Topbijdrager geworden?
Het is allemaal begonnen met ‘Google Zoeken’ en... ‘Eureka’ ik had het gevonden. Ik ontdekte relatief snel ‘Google Discussiegroepen’, waar mensen over bepaalde onderwerpen met elkaar konden discussiëren. Ik was er heel vroeg bij toen Google Gmail uitbracht om een account op de kop te tikken. Vanaf dat moment volgde ik veel producten die Google lanceerde en probeerde ze uit.

Uiteraard kwam ik tijdens deze ontdekkingstochten ook wel problemen tegen en gelukkig waren er ook enkele Google Discussiegroepen waar men het over die producten kon hebben, een vraag kon stellen, een interessante discussie kon volgen, en ondertussen zaken opsteken.

Dit was oorspronkelijk wel vaak alleen op de Engelstalige discussiegroepen mogelijk. Stilaan kwamen ook de Nederlandstalige ‘Helpgroepen’ en ook daar volgde ik de discussies over de verschillende producten. Vaker en vaker kon ik ook een antwoord geven op vragen die nieuwe gebruikers hadden bij een product.

Op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van een Google-medewerker die vroeg of ik geen trusted tester wilde worden om zo nieuwe functies voor de lancering uit te proberen en feedback te geven. Yep, waarom niet hé?

Toen er een nieuwe vorm van Helpforums kwam, kreeg ik weer een mailtje van een Google-medewerker die me hiervan op de hoogte bracht en vroeg of ik geen ‘Topbijdrager’ wilde worden in deze nieuwe Helpforums. Daar ben ik heel graag op in gegaan. En dus...hier zit ik nu nog.

Wat vind je leuk aan het forum?
Ik ben zo enthousiast over de Google-producten en over de dynamiek die achter Google zit, dat ik daar anderen heel graag deelgenoot van maak. En ik vind het leuk om anderen te helpen: het geeft me een goed gevoel als ik iemand op het goede spoor kan zetten om tot een probleemoplossing te komen. Ik haal veel plezier uit de positieve reacties van gebruikers die met hun vraag geholpen worden. Ik kreeg al wel eens een “Johny, jij bent mijn held”,  maar het gewone “Dank je wel, door uw reactie is mijn probleem opgelost” scoort bij mij nog altijd goed. Dit blijft de grootste drijfveer.

Uiteraard ben ik heel tevreden dat ik hierbij de steun krijg van de andere Topbijdragers en de Google medewerkers. En de titel ‘Topbijdrager’ is ook wel een motiverend element om door te gaan.

Daarnaast blijft het forum voor mij een plaats van geven en nemen. Ik leer nog altijd bij door mij te verdiepen in het zoeken naar oplossingen, door inbreng van andere gebruikers, door inbreng van andere Topbijdragers.

Wat is je favoriete Google-product?
Het meest maak ik gebruik van Gmail, maar door samenhang tussen de verschillende producten zijn ze net allemaal interessant. Vanuit Agenda krijg je een bericht in je Gmail om je aan een afspraak te herinneren. In Gmail kan je een bericht aan je Takenlijst toevoegen. Je kan ook in Gmail van een bericht een document maken dat onmiddellijk in je Google Docs wordt opgeslagen. In Docs kan je alles delen met wie je wilt op de manier die je wilt, gewoon als kijker of iemand ook een document, spreadsheet of presentatie laten bewerken.

Vanwege de samenhang tussen de verschillende producten gaat mijn aandacht ook sterk uit naar Google Apps. Ik was er als de kippen bij toen dit product door Google op de markt werd gebracht. Je kan e-mailadressen aanmaken met je eigen domeinnaam, maar het hosten gebeurt allemaal via Google en je hebt geen eigen servers nodig. Je kan een agenda aanmaken die je enkel binnen je domein laat zien, je kan sites maken die je binnen je domein deelt met bepaalde groepen van gebruikers en in die sites kan je ook weer documenten tonen en delen met wie je wil. Nu kan men met een Google Apps account ook alle andere Google producten gebruiken. Kortom, een geweldig product.

Afgelopen september ben je naar de internationale bijeenkomst van Topbijdragers in het Googleplex te Mountain View geweest. Kun je hier wat meer over vertellen?
Dat Google dit mogelijk maakte was een enorme treffer. Dit was echt buiten alle verwachtingen, gewoon daar aanwezig zijn was al bijzonder. Wat me sterk is opgevallen is de aanwezigheid van zovele jonge Google-medewerkers en het enthousiasme en dynamiek die ze aan de dag leggen. Daar zoveel gelijkgestemden van over heel de wereld te ontmoeten is wel heel bijzonder.

De kennismaking met de Nederlandstalige Google-medewerkers en hun inzet om het voor ons daar zo interessant, gemakkelijk en prettig mogelijk te maken mag hier ook wel eens gemeld worden. De ontmoeting met de andere Topbijdragers die ik enkel van de forums bij (gebruikers)naam kende was heel hartelijk. De gezichten achter de namen te zien en die andere mens in de bijdrager leren kennen. Samen gezellig een pint drinken en ook eens over andere zaken praten dan over de Google producten.

Wat is het belangrijkste advies dat je een gebruiker zou willen geven?
Probeer alle producten eens uit en je zal versteld staan van wat er allemaal mogelijk is. Het kan niet op.
Bij elk product is een heel uitgebreide ‘Help’. Maak daar gebruik van, want in de helpartikelen vind je heel wat informatie over het product en maakt dat je veel meer uit het product zal halen. Het voorkomt ook dat je een vraag op het forum zal stellen omdat je daar vaak al een antwoord kan vinden en sneller op je wenken wordt bediend.

Als je dan toch een vraag hebt, dan ben je welkom op het forum en iedere Topbijdrager zal zijn best doen om een antwoord te geven.


Gepost door Jantien te West, het Google Team