Topbijdrager Marinus
- Link ophalen
- Andere apps
Hoe ben je Topbijdrager geworden?
Jaren geleden, toen ik alleen een platenspeler had, een stapel LP’s (voor de jongeren: van die zwarte vinyl-schijven waarbij het geluid letterlijk mechanisch overgedragen werd aan een naald) met muziek, variërend van licht klassiek tot zwaar metaal, en een Commodore Amiga 500, had ik daarop een programma waarmee ik alle artiestennamen, albumtitels, songtitels, e.d. kon bijhouden. Later had ik een PC, waarop MS-Office stond, en probeerde ik hetzelfde te doen met het programma Access, want dat scheen bedoeld te zijn voor het bijhouden van een database. Hier kon ik echter niet zo goed mee uit te voeten, en ben ik eens wat gaan uitproberen met Excel. Dit heeft bij mij waardering bijgebracht, niet alleen voor Excel, maar in het algemeen voor het begrip “spreadsheet”, oorspronkelijk bedoeld als rekenblad, maar dankzij de veelzijdige combinaties van functies, bleek dit veel meer mogelijkheden te bieden.
Later, toen ik via een familielid kennismaakte met Gmail, en op die manier ook met Google Documenten, sprak mij dat zeer aan. Ik had geen mailprogramma meer nodig, want Gmail bood opslagruimte genoeg, en zelfs de mogelijkheid om spreadsheets online op te slaan als ook te bewerken, zodat ik overal ter wereld toegang heb tot mijn mail en documenten. Stel dat er een een Boeing 747 via de schuifpui naar binnen komt, zijn mail en documenten in elk geval veilig ;)
Zo’n kleine twee jaar geleden zat ik eens te worstelen met wat formules in een Google spreadsheet. Ik kon weliswaar bereiken wat ik wilde, maar op een wat omslachtige manier, en ik hoopte dat dat wat eenvoudiger kon. Na wat zoeken vond ik het helpforum voor Google Docs, en heb daar mijn vraag geplaatst. Het bleek dat er bij de onbeantwoorde vragen wel een aantal waren waar ik wel een antwoord op kon bedenken. Op zeker moment, zo’n driekwart jaar geleden werd ik uitgenodigd door Jan10 om Topbijdrager te worden.
Wat vind je leuk aan het forum? Waarom is het je hobby?
Ik ben van nature een perfectionist, een idealist (of een dromer, mag je het ook noemen). Ik ben van mening dat elke redelijke vraag op het forum het verdient dat er een reactie op komt, en dat er voor elke redelijke vraag in het algemeen een antwoord moet zijn. Als er een probleem is waar ik geen oplossing voor weet, vind ik het leuk om een redelijk alternatief te bedenken. Soms zijn er ook vragen waarvan het antwoord alleen van Google kan komen en waar ik zelf geen zinnig woord over kan zeggen. In dat geval lijkt mij de juiste weg tot het antwoord te proberen de vraag onder de aandacht van Google te brengen.
Ook sluit ik me helemaal aan bij datgene wat Ralf hierover gezegd heeft, met name het analytische, het zelf nieuwe dingen leren aan de hand van vragen op het forum, en het oplossingsproces. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik er geen kei in ben, om aan de hand van te weinig informatie van de vraagsteller erachter te komen hoe het precies zit. Aan de andere kant ben ik er wel weer een kei in om dan door te vragen, de vraagsteller te adviseren dingen uit te proberen, eventueel een document te delen, net zolang totdat het probleem duidelijk wordt.
Wat is je favoriete Google-product? Waarom?
Niet één, maar meerdere! Over Gmail en Google Docs heb ik al het een en ander gezegd.
Google zoeken: Toen ik voor het eerst een PC had, had ik mijn startpagina ingesteld als startpagina met zoekvak. Daar kon je kiezen uit verschillende zoekmachines, en bovenaan stond Ilse, dus die gebruikte ik altijd. Nu ben ik er tot op de dag van vandaag niet achter of die Ilse nu wel of niet een buitengewoon beeldschone jongedame is, maar zoeken kon ze niet, althans niet datgene wat ik wilde weten. Altijd als ik iets wou zoeken op internet, bijvoorbeeld hoe een boormachine nou precies werkt, dan kwam ik wel op Marktplaats, waar ze verscheidene boormachines in de aanbieding hebben, maar dan wist ik nog niet hoe zo’n ding nou precies werkt.
Dat is veranderd sinds ik Google leerde kennen als zoekmachine. Ok, ik geef toe, misschien een beetje zwartwit; waarschijnlijk speelt ook een grote rol het feit dat de laatste jaren op internet steeds meer “encyclo” en “Wiki” is verschenen, maar feit is, dat als ik iets wil “googlen”, dan gebruik ik Google.
Chrome: Zoals alle producten van Google, de kracht van de eenvoud. Niet teveel tierelantijntjes en poespas, teveel wegen die allemaal naar hetzelfde Rome leiden, zodat je door de bomen het bos niet meer kan zien, maar duidelijkheid: wat er is kan je redelijk gemakkelijk vinden, en wat je niet kan vinden, dat is er waarschijnlijk helaas niet. Punt!
Wat zijn jouw ervaringen als Google Docs Topbijdrager?
Het gebeurt maar heel weinig dat iemand nog reageert, nadat ik op een vraag gereageerd heb. Hierdoor weet ik niet of het probleem tot tevredenheid opgelost is of dat de vraagsteller de moed opgegeven heeft. Soms gebeurt het dat iemand schrijft: ‘Bedankt! Dat is precies het antwoord dat ik nodig had’. Eén keer heeft een vraagsteller mij een bos bloemen gestuurd. Ook heb ik een tijdje gecorrespondeerd met iemand die een beveiligingsbedrijf heeft, met name voor evenementen, om de resultaten van een formulier om te zetten in een contract.
Wat is het belangrijkste advies dat je een gebruiker als Google Docs Topbijdrager zou geven?
Het is mijn ervaring, dat je bij Google Docs heel veel dingen te weten kan komen door domweg van alles uit te proberen, en als je het niet kan vinden, dan is er een grote kans dat het niet kan. Dankzij het forum heb ik geleerd dat veel problemen te maken hebben met de browser. Dus mijn advies is: Als je alles geprobeerd hebt (inclusief een andere browser) ... lees dan de gebruiksaanwijzing. Mocht het probleem dan nog niet opgelost zijn, hebben we het Google Docs helpforum.
Gepost door Jantien te West, het Google Team
- Link ophalen
- Andere apps