Zoekvoorkeuren aanpassen in Blogger

Het is natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je blog, je berichten en je afbeeldingen goed worden geïndexeerd, zodat ze correct worden weergegeven in zoekresultaten. Vandaag introduceren we een aantal nieuwe functies waarmee je je zoekvoorkeuren efficiënter kunt aanpassen. Bepalen hoe je blog wordt bekeken door zoekmachines is een belangrijk aspect van het beheren van een goedwerkend blog, of je nu pas of al jarenlang blogt.

Hier een overzicht van de nieuwe functies:

Het eerste dat je zal opvallen is de nieuwe optie 'Zoekvoorkeuren' op het tabblad 'Instellingen'.
Als je erop klikt, worden er drie subsecties weergegeven: Metatags, Fouten en omleidingen en Crawlers en indexeren. Enkele van deze functies, zoals Zoekopdrachtbeschrijving en Aangepaste headertags voor robots worden ook weergegeven in het gedeelte 'Berichtopties' van de berichteditor als ze zijn geactiveerd. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een Zoekopdrachtbeschrijving te maken, kun je dit voor je blog en/of voor afzonderlijke berichten doen. 

Ook kun je nu aangepaste meldingen van het type De pagina is niet gevonden (bijvoorbeeld een '404'-bericht) maken, evenals aangepaste omleidingen voor pagina's van je blog.
Hoewel de meeste nieuwe functies zich op het tabblad 'Instellingen' bevinden, zijn er ook enkele te vinden in de berichteditor. Je kunt nu bijvoorbeeld de tags 'alt' en 'title' gebruiken voor afbeeldingen in je blog.

Ten slotte is het linkattribuut 'rel=nofollow' toegevoegd in het linkhulpprogramma. Als je dit vakje aanvinkt, wordt deze link genegeerd als webcrawlers op zoek gaan naar informatie voor het indexeren van je site.
De meeste functies zijn eenvoudig te begrijpen, maar sommige, zoals 'Aangepaste headertags voor robots', zijn meer gericht op gevorderde gebruikers. Vandaar het waarschuwingsbericht:
Ik raad je aan om voordat je aan de slag gaat de artikelen in het Helpcentrum door te lezen. Het zijn uitgebreide artikelen waarin bepaalde technische concepten heel helder worden uiteengezet.
We hopen dat je de nieuwe functies met veel plezier zult gebruiken. Ze maken deel uit van ons streven om je een sterk verbeterde en gemoderniseerde versie van Blogger aan te bieden. Volgende week organiseren we een hangout op onze Google+-pagina waar je met ons kunt praten over je ervaringen met deze functies, en waar we je vragen kunnen beantwoorden. Volg ons op +Blogger voor meer informatie.

Veel blogplezier!
Bruce Polderman, Product Manager