De oneindige zoektocht naar de perfecte kaart

De afgelopen tien jaar hebben we ons met hart en ziel gestort op de ontwikkeling van geweldige landkaarten. We willen letterlijk de hele wereld in kaart brengen, dus hoe vollediger de kaarten, hoe beter. Daarnaast moeten ze natuurlijk steeds nauwkeuriger en makkelijker te gebruiken zijn.

Volledigheid
Een zoekmachine die maar een paar bronnen gebruikt, is veel te beperkt. En je hebt al evenmin iets aan een kaart die het laat afweten zodra je de snelweg verlaat of een nieuw land bezoekt. De afgelopen paar jaar hebben we een uitgebreide basiskaart van de wereld ontwikkeld. Hiervoor hebben we gebruikgemaakt van openbare en commerciële gegevens, beeldmateriaal op alle mogelijke niveaus (satellietfoto’s, luchtfoto’s en straatbeelden) en niet te vergeten de collectieve kennis van onze miljoenen gebruikers.

Wellicht heb je de auto’s, trikes, sneeuwscooters en trolleys gezien die we voor Street View gebruiken. Maar op wielen kom je niet overal; op aarde bevinden zich wildernissen die je alleen te voet kunt bereiken. Vandaag zetten we daarom nog een stap richting de toekomst met de introductie van de Street View-wandelaar, die beelden te voet in kaart brengt. De Street View-wandelaar kan moeilijk toegankelijke locaties, zoals de Grand Canyon, fotograferen. Dankzij deze foto’s kan iedereen deze locaties virtueel verkennen.

Street View-wandelaar

Nauwkeurigheid
Een ander aspect waar kaartenmakers zich graag mee bezighouden, is de nauwkeurigheid. We hebben nog een lange weg te gaan, omdat de wereld om ons heen voortdurend verandert. Er komen steeds weer nieuwe huizen, steden en parken bij, en alles in kaart brengen is daarom een onophoudelijke taak. We kunnen de nauwkeurigheid van onze kaarten echter fors verbeteren door alle beschikbare gegevens slim tegen elkaar af te zetten. Bovendien blijken onze gebruikers al net zo begaan te zijn met de kwaliteit van Google Maps als wij. We voeren dagelijks duizenden bewerkingen uit op basis van de feedback die we van onze gebruikers ontvangen via onze tool Een probleem melden en via Map Maker, dat we in 2008 introduceerden. Deze tool zal de komende weken in 10 aanvullende landen beschikbaar zijn, namelijk Australië, België, Denemarken, Finland, Liechtenstein, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland.

Bruikbaarheid
Ten slotte moet de perfecte kaart gebruiksvriendelijk zijn. Het is moeilijk om te bedenken hoe digitale kaarten eruit zagen voordat Google Maps in 2005 live ging. Dit leidde tot enorme technologische doorbraken, waardoor gebruikers niet langer op pijlen hoefden te klikken om vervolgens eindeloos te wachten totdat het resultaat werd weergegeven. Nu kun je gewoon een kaart met de muis verslepen, waarna Google Maps vervolgens snel en soepel het resultaat weergeeft. Daarnaast hebben we één allesomvattend zoekveld toegevoegd. We beschikken momenteel over duizenden gegevensbronnen die data aanleveren naar onze kaarten. Op deze manier kunnen we op elke computer en elk mobiel toestel voor een rijkere, interactieve gebruikservaring zorgen, of het nu gaat om routebeschrijvingen, verkeerskaarten, plattegronden of recensies van restaurants.

Gebruikers hebben ons gevraagd om onze kaarten offline beschikbaar te maken voor hun mobiele telefoons. Vandaag maken we met trots bekend dat Google Maps de komende weken offline beschikbaar zal worden voor gebruikers van Android-toestellen in meer dan 100 landen. Dus als je de volgende keer met de metro reist of niet over een gegevensverbinding beschikt, kun je onze kaarten gewoon blijven gebruiken.

De volgende stap
Een belangrijke nieuwe stap waarmee we de volledigheid, nauwkeurigheid en gebruikseenvoud van onze kaarten kunnen verbeteren, is het vermogen om de wereld in 3D te modelleren. Sinds 2006 bieden we met Google Earth gelaagde 3D-modellen van gebouwen. En vandaag kondigen aan dat we hier 3D-modellen van complete stedelijke gebieden zullen toevoegen aan Google Earth op mobiele toestellen. Dit is mogelijk dankzij nieuwe technieken voor beeldweergave en computervisie, die ons in staat stellen om 3D-modellen van steden te maken, compleet met gebouwen, terreinen en zelfs landschappelijke elementen. Hiervoor maken we gebruik van luchtfoto’s die vanuit een hoek van 45 graden zijn genomen. Tegen het einde van het jaar hopen we te beschikken over 3D-beelden van stedelijke gebieden met een totale bevolking van 300 miljoen mensen.