Utrecht op de kaart zetten met een MapUp
Op 1 september heeft onze Topbijdrager Jurjen de eerste MapUp in Nederland georganiseerd. Een MapUp is een evenement waarbij een groep mensen samenkomt om hun omgeving in kaart te brengen. Dit kan een wijk of een stad zijn, maar het is ook mogelijk om routes (wegen, wandelpaden en fietsroutes) en plaatsen (winkelcentra, restaurants, ziekenhuizen en bioscopen) toe te voegen en te bewerken.

Vorige week heb ik met Jurjen gesproken over zijn MapUp, waarbij hij alles op alles heeft gezet om Utrecht goed op de kaart te zetten.

Hoe ben je op het idee gekomen om een MapUp in Utrecht te organiseren?
Toen Map Maker in juni in Nederland van start ging, raakte ik direct enthousiast over de mogelijkheden om mijn eigen buurt beter in kaart te brengen. Er ontbrak een voetpad bij mij in het winkelcentrum dat door veel mensen als toegangsweg wordt gebruikt. Binnen een paar dagen werd dit op Google Maps zichtbaar, lekker vlot dus. Ik merkte al snel dat er nog veel gedetailleerde informatie ontbrak, zoals speeltuinen, fietspaden, openingstijden van winkels.

Ook had ik gelezen dat Utrecht volgens de Lonely Planet in de top 10 staat van ondergewaardeerde steden. Het idee voor een MapUp was geboren.

Wat hebben jullie nou precies gedaan tijdens de MapUp in Utrecht?
In de ochtend hebben we uitleg gegeven over de werking van Map Maker. Omdat je met deze tool eenvoudig kaarten kunt aanpassen, konden we daarna gelijk met 26 vrijwilligers aan de slag.
We hebben de focus gelegd op Utrecht, waarbij snel duidelijk werd dat elke vrijwilliger zijn eigen belangstelling had. Zo ging er één aan de slag met het toevoegen van extra informatie bij toeristische attracties, terwijl een ander het interessant vond gebouwen te tekenen. Waar ik zelf nooit op gekomen zou zijn, is het in kaart brengen van openbare toiletten - heel functioneel!

Heb je een leuk voorbeeld van hoe je met de MapUp Utrecht in kaart hebt gebracht?
Een goed voorbeeld hiervan is de woonwijk Oog in Al. Op het moment dat je de kaart nader bekijkt, worden er meteen diverse 3D gebouwen zichtbaar. Deze zijn middels Google Map Maker getekend en in de kaart opgenomen.


 


Stiekem zijn we in Utrecht wel jaloers op de 3D-overzichten in Amsterdam en Rotterdam, vandaar dat we natuurlijk hard ons best doen om de verscheidene gebouwen in kaart te brengen.

Zou je nog een MapUp organiseren?
Als klap op de vuurpijl gaan een aantal Nederlandse mappers in oktober naar Lyon, waar we tijdens een internationale Map Maker conferentie de fijne kneepjes verwachten te leren, maar ook feedback over de Nederlandse kaarten kunnen bespreken. Ik blijf dus zeker aan het mappen en zou in de toekomst graag thema MapUp's organiseren, bijvoorbeeld het in kaart brengen van pretparken.