Volg de Verkiezingen met Google - deel 2


Morgen kunnen alle stemgerechtigde Nederlanders naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De afgelopen weken waren lijsttrekkers en toekomstige Kamerleden niet alleen aanwezig op tv en al flyerend op het dorpsplein. Internet is zo langzamerhand een vast onderdeel van politieke campagnes in Nederland geworden. Naast de kandidaten hebben ook de kiezers de online wereld ontdekt: de stemgerechtigden weten massaal de online weg te vinden naar meer informatie over partijen en politici. Op google.nl/verkiezingen hebben we veel informatie bij elkaar gebracht.

Verkiezingskaart
Om alle uitslagen overzichtelijk bij te kunnen houden, hebben we in samenwerking met het ANP een kaart van Nederland gemaakt waarin de uitslagen per gemeente live worden getoond. Op die manier weet je meteen wat het resultaat is in elke gemeente van Nederland. Bloggers en nieuwsorganisaties kunnen deze kaart kosteloos embedden in hun site.

Hangouts met politici en experts
De afgelopen tijd zijn veel lijsttrekkers, kandidaten en politieke experts met kiezers en met elkaar in debat gegaan via een Google+ Hangout, veelal op Politiek Plus, de partijneutrale verkiezingspagina op Google+. Onder meer Alexander Pechtold (D66) en Marianne Thieme (PvdD) schoven aan, maar ook politiek journalist Frits Wester. Dat een Hangout ook een uitstekende plek is voor een politiek debat, bewezen acht jonge kandidaten

Zoektrends: naar welke lijsttrekker en partij wordt het meest gezocht?
Op de verkiezingssite is ook een speciale gadget beschikbaar die een overzicht biedt van het zoekvolume voor de deelnemende politieke partijen en hun lijsttrekkers. Daardoor is voor iedereen zichtbaar welke partijen en lijstaanvoerders de kiezers het meeste aanzetten tot het zoeken naar meer informatie. De zoektrends zijn gebaseerd op het instrument Insights for Search, dat mensen in staat stelt om voor iedere zoekterm vast te stellen in welke mate en in welke regio er op wordt gezocht.

Nieuwsoverzicht: per partij en per onderwerp
Ook bieden we een overzicht van links naar het nieuws rond de deelnemende partijen en de belangrijkste issues - van gezondheidszorg tot werkgelegenheid. Bezoekers van de site kunnen vervolgens op de betreffende nieuwssites het volledige bericht lezen.Gepost door Jules, het Google Team