Geschiedenis komt tot leven: Anne Frank en het Google Cultural Institute


Het dagboek van Anne Frank (1929-1945), Het Achterhuis, is een van de meest vertaalde en gelezen boeken ter wereld. Annes leven en tragische lot zijn het symbool geworden van de verschrikkingen van de holocaust en haar dagboek is een blijvende waarschuwing tegen onverdraagzaamheid, haat en vernietigingsdrang. In samenwerking met het Google Cultural Institute heeft de Anne Frank Stichting een prachtige online tentoonstelling gemaakt: Anne Frank: Her life, her diary, her legacy (‘Anne Frank: haar leven, haar dagboek, haar nalatenschap’). Met deze internet-expositie is het mogelijk om de de wereld van Anne, haar dagboek en haar boodschap toegankelijk te maken voor een nog breder, jong en internationaal publiek.

De tentoonstelling op de site van het Google Cultural Institute schetst een beeld van het leven van Anne en de familie Frank tegen de achtergrond van het oprukkende nationaalsocialisme in Duitsland en de bezetting van Nederland. Enkele bijzondere hoogtepunten zijn de enige bewegende filmbeelden van Anne Frank, kleurenfoto’s van de nazi-periode in Duitsland en de laatste filmbeelden gemaakt van Miep Gies, een van de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Uniek aan het project is dat het, naast materiaal uit de Anne Frank-collectie, ook beeldmateriaal toont uit andere belangrijke archieven, waaronder die van Life Photo Collection, Yad Vashem, Imperial War Museums en Getty Images.

Anne Frank: Her life, her diary, her legacy maakt deel uit van 42 nieuwe online tentoonstellingen die belangrijke gebeurtenissen in de 20e eeuw in beeld brengen. Aan bod komen onder meer Apartheid, D-Day en de holocaust, maar ook de kroning van de Engelse koningin Elizabeth II en de Dolce Vita-jaren in Italiƫ.

Het online gaan van de tentoonstelling Anne Frank: her life, her diary, her legacy valt samen met de opening van de expositie ‘Nu ben ik dus vijftien’. Foto’s, brieven en boeken van Anne Frank in het Anne Frank Huis in Amsterdam. Deze tentoonstelling richt zich op het korte leven van Anne en laat van elk van haar levensjaar een of meer foto’s, brieven en boeken zien. Sommige daarvan worden voor het eerst aan het publiek getoond. Meer informatie over deze tentoonstelling kun je vinden op de site van het Anne Frank Huis.