Een paar opmerkingen over linkbuilding

Het kan lastig en tijdrovend zijn om een website te optimaliseren om zo goed in de zoekresultaten vertegenwoordigd te zijn. Helaas zien we soms dat site-eigenaren zich op de verkeerde dingen richten en bureaus inhuren die twijfelachtige technieken gebruiken en daarmee veel geld en tijd verspillen.

Waar goede en unieke inhoud na verloop van tijd vanzelf links aantrekt, bieden sommige SEO's linkbuilding-services aan met beloften van snelle resultaten en een verbeterde positie op korte termijn. Dergelijke technieken kunnen bijvoorbeeld links omvatten naar sites - al dan niet tegen betaling - vanaf sites die alleen zijn opgezet om links naar andere sites te hosten. Die sites bevatten vaak generieke inhoud van lage kwaliteit en leveren een slechte gebruikerservaring.

Hier volgt een voorbeeld:
bedden zijn fijn omdat u erin kunt slapen. De meeste mensen slapen 's nachts. In winkels kunt u goedkope dekens kopen. Een deken houdt u 's nachts warm. U kunt ook een kachel kopen. De kachel is vaak de betere optie, aangezien deze meer warmte produceert en u deze in de zomer kunt uitschakelen wanneer u op vakantie naar Frankrijk gaat.
De bovenstaande tekst lijkt misschien overdreven, maar sites opgezet om links naar andere sites te hosten bevatten meestal generieke, herhalende en vaak nutteloze inhoud die is geoptimaliseerd voor bepaalde zoekwoorden en anchor-teksten. Ook is het vaak zo dat er compleet ongerelateerde artikelen op zo'n site staan. Zo zou dit artikel over dekens kunnen worden gevolgd door een artikel over babykleding en daarna één over autobanden. Deze inhoud is van zeer lage kwaliteit en voegt weinig waarde toe voor de gebruiker.

Dit soort inhoud kan worden gehost op een freehost, op nieuw aangemaakte domeinen met algemene zoekwoorden in de domeinnaam, of op recent verlopen domeinen. Waar de inhoud dan ook is gehost, Google wordt steeds beter in het analyseren en detecteren van links van lage kwaliteit. Hoewel deze technieken voor linkbuilding in sommige gevallen tijdelijk positieve effecten lijken te hebben, worden deze links uiteindelijk negatief beoordeeld. Op de lange termijn is er zodoende geen rendement op het geld en de tijd die is geïnvesteerd in het verwerven van die links.

We raden webmasters dan ook aan zich te richten op een strategie waarvan zowel de site als gebruikers op de lange termijn profiteren. Maak goede, unieke inhoud die gebruikers interesseert, wees actief op sociale media, en voer bijvoorbeeld traditionele marketingactiviteiten uit en de links volgen vanzelf. Misschien kunt u in een van onze eerdere blogposts ideeën voor het verkrijgen van goede links vinden.

Wil je weten of de links die naar je site verwijzen, in orde zijn? In dat geval kun je Googles Webmaster Tools gebruiken om de links te controleren. Wanneer veel links van sites van lage kwaliteit of sites met spam afkomstig zijn (of andere soorten onnatuurlijke links), is het belangrijk om deze links te (laten) verwijderen.

Als je besluit tot samenwerking met een SEO om je site te optimaliseren, is het van belang een zorgvuldige keuze te maken en samen de plannen voor de site te bespreken zonder daarbij Googles richtlijnen voor webmasters uit het oog te verliezen.

Heb je meer vragen over dit onderwerp, dan ben je zoals altijd van harte welkom op het Webmaster helpforum!

Door Uli Lutz en Daniela Loesser, Search Quality - Bewerkt door Christoffel, Search Quality