Responsief webdesign is een techniek om webpagina's te maken waarvan de weergave kan worden veranderd met behulp van CSS3-mediaquery's. Er is dus maar één HTML-code voor de pagina, ongeacht met welk apparaat de pagina wordt geopend. De presentatie kan echter worden veranderd door met behulp van CSS-mediaquery's te specificeren welke CSS-regels van toepassing zijn op de browser die de pagina weergeeft. Meer informatie over responsief webdesing is te vinden in
deze blogpost (Engelstalig) en
in onze aanbevelingen. Het gebruik van responsief webdesign heeft vele voordelen, onder andere:
- Er word slechts één URL gebruikt voor zowel de inhoud voor desktops als de inhoud voor mobiele apparaten. Hierdoor kunnen bezoekers de inhoud makkelijker gebruiken, delen en ernaar linken. Ook kunnen de algoritmes van Google eenvoudiger indexerings-eigenschappen aan uw inhoud toewijzen.
- Google kan de inhoud efficiënter ontdekken, omdat we de pagina niet met de andere Googlebot-gebruikersagents hoeven te crawlen om alle inhoud op te halen en te indexeren.
Apparaatspecifieke HTML
We beseffen echter dat het in veel gevallen niet mogelijk of wenselijk is responsief webdesign te gebruiken. Daarom ondersteunen we websites die met behulp van verschillende, apparaatspecifieke HTML gelijkwaardige inhoud weergeven. De apparaatspecifieke HTML kan worden weergegeven via dezelfde URL (een configuratie die 'dynamisch weergeven' wordt genoemd) of via verschillende URL's (zoals www.example.com en m.example.com).Als een website de configuratie 'dynamisch weergeven' gebruikt, raden we ten zeerste aan de Vary HTTP-header te gebruiken. Met deze header kan aan cachingservers en aan onze algoritmes worden doorgeven dat de inhoud kan variëren voor verschillende gebruikersagents die de pagina opvragen. We gebruiken deze header ook als crawlsignaal voor Googlebot-Mobile.
Hier kan je meer informatie vinden.
Nog even het volgende over de configuratie met afzonderlijke sites voor desktops en mobiele apparaten: dit kan op veel manieren worden gedaan, maar in onze aanbeveling richten we ons vooral op de annotaties waarmee aan onze algoritmes kan worden doorgeven dat de pagina's voor desktops en smartphones hetzelfde doel hebben. De nieuwe annotaties beschrijven de relatie tussen de beide soorten inhoud als alternatieven van elkaar die als één entiteit moeten worden behandeld, maar waarbij elk alternatief op een specifiek type apparaat is gericht.
Met behulp van deze annotaties kunnen we inhoud die voor smartphones is geoptimaliseerd efficiënter ontdekken en kunnen onze algoritmes de structuur van de inhoud makkelijker herkennen. Zo kan je ervoor zorgen dat de inhoud zo goed mogelijk naar voren komt in de zoekresultaten.
Deze blogpost is slechts een beknopt overzicht van onze aanbevelingen voor
optimaliseren van sites voor smartphones. Wij raden aan de volledige aanbeveling door te lezen, zodat je beter kunt bepalen welke ondersteunde implementatie het meest geschikt is. Voor vragen kan je uiteraard altijd terecht bij het
Helpforum voor webmasters .
Gepost door
Pierre Far, Webmaster Trends Analyst