Aanbevelingen voor het optimaliseren van smartphone sites

Elke dag worden er meer smartphones geactiveerd en komen er nieuwe websites bij die zich richten op smartphone gebruikers. Daarom hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van Google's ondersteuning voor smartphones geoptimaliseerde sites, bijvoorbeeld met de introductie van Googlebot-Mobile voor smartphones (Engelstalig). Als onderdeel hiervan lanceren we vandaag in 11 talen een nieuwe helpsite met onze aanbevelingen voor smartphones sites. Op deze site staan adviezen en tips over hoe je een site die op zowel desktop en smartphone gebruikers is gericht zo goed mogelijk kan optimaliseren voor de zoekresultaten van Google. In het vervolg van deze post zullen we een kort overzicht geven van de belangrijkste tips.

Aanbevelingen voor smartphones sites
Google ondersteunt drie verschillende configuraties voor websites die gericht zijn op smartphones:
  1. Sites die gebruik maken van responsief webdesign. Hierbij gaat het om sites die alle apparaten bedienen via dezelfde set URL's, waarbij elke URL dezelfde HTML levert aan alle apparaten en CSS wordt gebruikt om de wijze waarop de pagina op het apparaat wordt weergegeven, te wijzigen. Dit is de configuratie die door Google wordt aanbevolen.
  2. Sites die alle apparaten dynamisch bedienen via dezelfde set URL's, maar waarbij elke URL andere HTML (en CSS) levert, afhankelijk van het feit of de gebruikersagent een desktop of een mobiel apparaat is.
  3. Afzonderlijke sites voor desktops en mobiele apparaten. 

Responsief webdesign
Responsief webdesign is een techniek om webpagina's te maken waarvan de weergave kan worden veranderd met behulp van CSS3-mediaquery's. Er is dus maar één HTML-code voor de pagina, ongeacht met welk apparaat de pagina wordt geopend. De presentatie kan echter worden veranderd door met behulp van CSS-mediaquery's te specificeren welke CSS-regels van toepassing zijn op de browser die de pagina weergeeft. Meer informatie over responsief webdesing is te vinden in deze blogpost (Engelstalig) en in onze aanbevelingen. Het gebruik van responsief webdesign heeft vele voordelen, onder andere:
  • Er word slechts één URL gebruikt voor zowel de inhoud voor desktops als de inhoud voor mobiele apparaten. Hierdoor kunnen bezoekers de inhoud makkelijker gebruiken, delen en ernaar linken. Ook kunnen de algoritmes van Google eenvoudiger indexerings-eigenschappen aan uw inhoud toewijzen. 
  • Google kan de inhoud efficiënter ontdekken, omdat we de pagina niet met de andere Googlebot-gebruikersagents hoeven te crawlen om alle inhoud op te halen en te indexeren. 

Apparaatspecifieke HTML 
We beseffen echter dat het in veel gevallen niet mogelijk of wenselijk is responsief webdesign te gebruiken. Daarom ondersteunen we websites die met behulp van verschillende, apparaatspecifieke HTML gelijkwaardige inhoud weergeven. De apparaatspecifieke HTML kan worden weergegeven via dezelfde URL (een configuratie die 'dynamisch weergeven' wordt genoemd) of via verschillende URL's (zoals www.example.com en m.example.com).Als een website de configuratie 'dynamisch weergeven' gebruikt, raden we ten zeerste aan de Vary HTTP-header te gebruiken. Met deze header kan aan cachingservers en aan onze algoritmes worden doorgeven dat de inhoud kan variëren voor verschillende gebruikersagents die de pagina opvragen. We gebruiken deze header ook als crawlsignaal voor Googlebot-Mobile. Hier kan je meer informatie vinden.

Nog even het volgende over de configuratie met afzonderlijke sites voor desktops en mobiele apparaten: dit kan op veel manieren worden gedaan, maar in onze aanbeveling richten we ons vooral op de annotaties waarmee aan onze algoritmes kan worden doorgeven dat de pagina's voor desktops en smartphones hetzelfde doel hebben. De nieuwe annotaties beschrijven de relatie tussen de beide soorten inhoud als alternatieven van elkaar die als één entiteit moeten worden behandeld, maar waarbij elk alternatief op een specifiek type apparaat is gericht.

Met behulp van deze annotaties kunnen we inhoud die voor smartphones is geoptimaliseerd efficiënter ontdekken en kunnen onze algoritmes de structuur van de inhoud makkelijker herkennen. Zo kan je ervoor zorgen dat de inhoud zo goed mogelijk naar voren komt in de zoekresultaten.

Conclusie
Deze blogpost is slechts een beknopt overzicht van onze aanbevelingen voor optimaliseren van sites voor smartphones. Wij raden aan de volledige aanbeveling door te lezen, zodat je beter kunt bepalen welke ondersteunde implementatie het meest geschikt is. Voor vragen kan je uiteraard altijd terecht bij het Helpforum voor webmasters .

Gepost door Pierre Far, Webmaster Trends Analyst