Inhuldiging wereldwijd te volgen via YouTube


Eerder deze week vertelden we al over wenswereldwijd.nl, de website waarmee Nederlanders in het buitenland hun gelukswens aan het Koningspaar kunnen overbrengen. Maar er staat meer op het programma. Want dankzij de NOS en YouTube kan iedereen in de wereld op 30 april volgen wat er gebeurt in Nederland.   


Live stream op YouTube
Er zijn maar liefst 750.000 Nederlanders in het buitenland. En los van deze groep hebben ook buiten onze landsgrenzen veel mensen interesse in de koningshuizen. Zo keken er twee jaar geleden tientallen miljoenen mensen wereldwijd naar de live stream van de koninklijke bruiloft in het Verenigd Koninkrijk. Daarom is het goed nieuws dat de NOS het mogelijk maakt om via YouTube hun uitzending te volgen. Mensen in het buitenland kunnen de uitzending bekijken via het Koningshuis-kanaal van de NOS. Binnen Nederland is de stream te volgen via NOS.nl.


Oranjekaart
Google heeft daarnaast een Oranjekaart ontworpen samen met het Nationaal Comité Inhuldiging, waarop in een oogopslag te zien is welke festiviteiten plaatsvinden in het gehele koninkrijk, inclusief de in de Caraïben gelegen bijzondere gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire, en de in het Caraïbische gebied gelegen landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De kaart is beschikbaar via de website MijnDroomVoorOnsLand.nl. Een groot aantal Nederlandse gemeenten heeft hiervoor praktische informatie aangeleverd over aanvangstijden, toegangsprijzen en locaties van festiviteiten.Google+ Hangouts
Eerder gaven we al aan dat wij samen met een aantal Nederlandse ambassades een serie van Google+ Hangouts verzorgen, waarbij ambassades via Google+ videogesprekken kunnen laten zien wat er lokaal gebeurt.

Deze gesprekken zijn online te bekijken via MijnDroomVoorOnsLand.nl, YouTube, en KPN Konings TV. Daarnaast tonen we de Hangouts op 13 grote TV-schermen in het land, die ook door KPN zijn geplaatst.

Daardoor kan Nederland op drie momenten via Google+ Hangouts meekijken met de Nederlandse gemeenschap op alle continenten. We schakelen door de tijdzones heen met onder andere Shanghai, alwaar de imposante Pearl Tower de lucht oranje verlicht. Maar ook met Dakar, waar een Senegalese rapper een Koningsrap ten gehore brengt. Met New Delhi, waar een speciale dansvoorstelling plaatsvindt, en met Paramaribo, waar men van een groots Oranjeontbijt geniet. Hierdoor verbinden wij Nederlanders wereldwijd, met de inzet van Google+ Hangouts.

Tim van de Rijdt, namens Google Nederland