Regel je digitale nalatenschap met Inactive Account Manager

Niemand houdt ervan om over de dood na te denken — zeker niet als het om onze eigen dood gaat. Toch is het voor de dierbaren die je achterlaat belangrijk om plannen te maken voor wat er moet gebeuren als je er niet meer bent. Daarom introduceren we een nieuwe functie waarmee je Google op een eenvoudige manier kunt laten weten wat er met je digitale nalatenschap moet worden gedaan wanneer je komt te overlijden of niet langer in staat bent om je account te gebruiken.

We noemen deze functie Inactive Account Manager. We weten dat dit misschien geen geweldige naam is, maar je treft deze functie aan op de pagina met instellingen voor je Google-account. Hiermee kun je ons laten weten wat we met je Gmail-berichten en gegevens van andere Google-diensten moeten doen als je account om de een of andere reden inactief wordt.

Zo kun je ervoor kiezen om je gegevens na een bepaalde periode van inactiviteit te laten verwijderen — na drie, zes, negen of twaalf maanden. Je kunt ook vertrouwde contactpersonen selecteren die in dat geval jouw gegevens voor sommige of alle van de volgende diensten zullen ontvangen: +1’s, Blogger, contacten en kringen, Drive, Gmail, Google+ profielen, pagina’s en streams, Picasa Web Albums en YouTube. Voordat onze systemen actie ondernemen, zullen we je eerst waarschuwen. Hiertoe sturen we een SMS-bericht naar je mobiele telefoon en een e-mailbericht naar het secundaire adres dat je tijdens de registratie opgaf.

We hopen dat deze nieuwe functie je in staat zal stellen om je digitale nalatenschap tot in de puntjes te regelen, op een manier die je privacy en veiligheid beschermt en het leven van de dierbaren die je achterlaat er een stuk eenvoudiger op maakt.

Andreas Tuerk, productmanager