Sterrennacht voert lijst aan van Google Art Project


Vandaag is het World Art Day, ongeveer twee jaar sinds de introductie van het Google Art Project. Ter ere van dit tweede lustrum en van onze partners, groot en klein, traditioneel en modern, nemen we een kijkje naar de interactie tussen mensen en online kunst.  

Het internet brengt schilderijen tot leven, en het lijkt erop dat de Sterrennacht van onze eigen Van Gogh het werk is dat bezoekers van het Art Project het meest bewonderen. Het afgelopen halfjaar was dit de meest bekeken gigapixel - een schilderij dat in een extreem hoge resolutie wordt weergegeven, zodat kijkers kunnen inzoomen tot op het niveau van de fijnste penseelstreek. Hoewel niets kan wedijveren met het in levende lijve bewonderen van een schilderij, blijkt dat de mogelijkheid om een kunstwerk tot op dit minutieuze detail te raadplegen kijkers aanmoedigt om het langer te bestuderen. Bezoekers besteden gemiddeld één minuut aan het bekijken van een schilderij op de website van het Art Project, vergeleken met minder dan 20 seconden in een museum (volgens verschillende onderzoeken).

De Sterrennacht is tevens het schilderij dat is opgenomen in het grootste aantal gebruikersgalerieën, waar mensen hun eigen virtuele kunstcollectie kunnen samenstellen en met anderen delen. Op ons platform zijn maar liefst 40.000 kunstwerken te bewonderen, en sommige daarvan zijn overvalste evergreens. De meest gewilde werken zijn, in volgorde van populariteit:

Van Gogh: De slaapkamer
Manet: In de serre
Bruegel (de Oude): Oogst op het land
Van Gogh: Zonnebloemen
Holbein (de Jonge): De ambassadeurs
Böcklin: Het dodeneiland

Gebruikersgalerieën trokken zelfs meer kijkers dan een specifieke kunstenaar of een speciaal schilderij. Tot nu toe zijn er 360.000 galerieën gemaakt, waarvan er 14.000 publiekelijk via internet toegankelijk zijn. In het kader van Wereldkunstdag vroegen we een aantal van onze partners om op te treden als curator van hun eigen kunstegalerie. Als je benieuwd bent hoe de kunstselecties van acht museumdirecteuren eruit zien, moet je beslist hier kijken.

Het internet stelt gebruikers in staat om verschillende genres op een en dezelfde locatie te verkennen. Binnen het Art Project zijn meer dan 30 verschillende kunstvormen naast elkaar te bewonderen, van olie op doek tot meer dan 5.000 objecten in de vorm van zijde, beeldhouwwerken en meubels. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar je Braziliaanse straatkunst naast een Botticelli aantreft.

Veel partners die een kunstcollectie hebben bijgedragen, kozen er tevens voor om hun museum aan Street View toe te voegen. Bezoekers besteden gemiddeld twee minuten aan het verkennen van het interieur van museumgebouwen en het bekijken van de geëxposeerde werken. Het Witte Huis is de Street View-locatie die bezoekers van het Art Project het meest verkenden. En geeft ze eens ongelijk. Wie komt er nu dagelijks in het Witte Huis over de vloer? Street View biedt ons een zeldzaam kijkje in een wereldberoemd gebouw dat ook een enorme kunstcollectie behuist.

Met meer dan 200 partners in 43 landen blijven we ernaar streven om miljoenen professionals, studenten, beginners en amateurs toegang tot kunst te bieden. Daarom zullen we vandaag op onze G+ pagina een kersverse lezing verzorgen in onze reeks van Art Talks. Deze lezingen hebben ten doel om kunstliefhebbers zich online te laten informeren door kunstexperts. Meld je hier aan voor een Hangout met het Metropolitan Museum of Art in New York over het thema ‘Multimedia in the arts’ op Wereldkunstdag.

Gepost door Amit Sood van het Google Cultural Institute