Slimmer zoeken met de Kenniskaart

Zoeken staat in het teken van ontdekken. Mensen hebben een basisbehoefte om nieuwe dingen te leren en hun horizon te verbreden. Tot dusver vereiste zoeken op internet nogal wat werk van de gebruiker. Maar daar komt nu verandering in. Het doet me een groot genoegen om bekend te maken dat Google deze week de Kenniskaart in het Nederlands introduceert. Deze nieuwe functie zal je helpen om snel en eenvoudig nieuwe informatie te vinden.

Neem bijvoorbeeld een zoekopdracht als [taj mahal]. Al meer dan vier decennia draaien zoekopdrachten om trefwoorden. Voor een zoekmachine zijn de woorden [taj mahal] precies dat — twee woorden.


Voor ons mensen hebben deze woorden [taj mahal] echter een speciale betekenis. Ze kunnen verwijzen naar een de prachtigste monumenten ter wereld, of de bluesman die met een Grammy Award werd bekroond. Er is zelfs een Taj Mahal-casino met die naam in Atlantic City in New Jersey. En dan is het ook nog mogelijk dat je op zoek bent naar een gelijknamig Indisch restaurant. Om een oplossing te bieden voor deze verschillende interpretatiemogelijkheden hebben we een intelligent model ontwikkeld — een ‘graph’ in geek-jargon — dat fenomenen in de wereld om ons heen en hun onderlinge relaties begrijpt.
De Kenniskaart biedt je de mogelijkheid om te zoeken naar dingen, mensen of locaties waar Google kennis van heeft — bezienswaardigheden, beroemdheden, steden, sportclubs, gebouwen, geografische objecten, films, hemellichamen, kunstwerken, noem maar op. Je krijgt direct informatie te zien die relevant is voor je zoekopdracht. Dit is een cruciale stap in de ontwikkeling van een nieuwe generatie zoektechnologie die een beroep doet op de collectieve intelligentie van het web en wat meer naar de wereld kijkt zoals mensen dat doen.

De Kenniskaart van Google maakt gebruik van publieke informatiebronnen zoals Freebase, Wikipedia en The World Factbook. We breiden deze gegevens vervolgens in de diepte en breedte uit. De Kenniskaart bevat momenteel meer dan 570 miljoen objecten en meer dan 18 miljard wetenswaardigheden over, en relaties tussen deze objecten. De Kenniskaart kan de zoekresultaten bovendien aanpassen aan datgene waar de gebruiker naar zoekt en de informatie die we zelf op internet hebben aangetroffen.

De Kenniskaart verbetert de zoekfunctie van Google momenteel op drie manieren:

1. Vind het juiste object
Woorden zijn soms voor meerdere interpretaties vatbaar. Bedoel je met ‘Taj Mahal’ het monument of de muzikant? Google begrijpt nu het verschil tussen de twee fenomenen en kan je zoekresultaten verfijnen tot de Taj Mahal waarnaar jij op zoek bent. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is klikken op een van de links:

Dit is slechts een van de manieren waarop de Kenniskaart je in staat stelt om slimmer met Google te zoeken. Je resultaten worden relevanter omdat we in staat zijn om deze entiteiten te begrijpen en net zoals jij inzicht hebben in nuances in de verschillen daartussen.

2. Profiteer van een uitgebreid informatieoverzicht
Dankzij de Kenniskaart kan Google zich een beter begrip vormen van je zoekopdracht. Op die manier kunnen we je een overzicht bieden van relevante content rond het gezochte onderwerp, inclusief wetenswaardigheden die voor jou van nut kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld naar Vincent van Gogh zoekt, krijg je niet alleen zijn geboorte- en sterfdag te zien, maar ook informatie over zijn schilderstijl en gerelateerde schilders:3. Ga de diepte en breedte in
Maar nog het leukst van allemaal is dat de Kenniskaart je kan helpen om onverwachte ontdekkingen te doen. Zo kun je nieuwe dingen te weten komen of op informatie stuiten die aanleiding geeft voor een compleet nieuwe onderzoekslijn. Wist je bijvoorbeeld waar Matt Groening, de geestelijke vader van Simpsons, zijn inspiratie opdeed voor de namen Homer, Marge en Lisa? Zo nee, dan hebben we een verrassing voor je in petto:


We zijn van start gegaan met de geleidelijke uitrol van de Kenniskaart naar gebruikers van de Nederlandse versie van Google. Je levenslange ontdekkingstocht wordt nu vereenvoudigd door Google Zoeken. Zo ben je minder tijd kwijt met zoeken en hou je meer tijd over voor je favoriete bezigheden.

Amit Singhal, SVP Engineering