Google ondersteunt project datajournalistiek Villamedia

Deze week opent Villamedia de gereedschapskist. Vanaf heden is het mogelijk om in 11 videolessen meer te leren over datajournalistiek.

Dimitri Tokmetzis, een bekende datajournalist, heeft in samenwerking met Villamedia een online cursus opgezet die voor iedereen toegankelijk is. Hierin legt hij in heldere bewoordingen de grondbeginselen uit van datajournalistiek. Van het vinden van data tot het visualiseren en het gebruiken van tools als Fusion Tables. Dit laatste is een instrument waarmee je grote hoeveelheden data kunt omzetten naar een duidelijke visualisatie, zoals hier gedaan werd door The Guardian in haar analyse van het aantal doden in de strijd in Irak. Of, zoals The Bay Citizen, dat in kaart brengt waar in San Francisco ongelukken gebeuren.



Wij ondersteunen dit initiatief vanuit Google, omdat we zien dat het enthousiasme onder vaak jonge programmeurs en journalisten voor datajournalistiek groot is. En we hopen dat dit project ertoe bijdraagt dat het kunnen werken met grote datasets een vanzelfsprekende vaardigheid wordt voor een nog grotere groep journalisten.

Begin vandaag nog met les 1, met de voor de hand liggende titel: Wat is datajournalistiek?

Mark Jansen, hoofd communicatie Google Nederland