Google introduceert Hot Searches in Nederland

Als je wilt weten wat de populairste onderwerpen op internet zijn, kun je een beroep doen op Google Trends voor een overzicht van de meest voorkomende zoekopdrachten. En vanaf vandaag kun je ook zien welke onderwerpen in Nederland een piek in populariteit doormaken. De nieuwe functie Hot Searches biedt je elke dag opnieuw een kijk op wat Nederlanders momenteel het meeste bezig houdt.
Als je Google Trends bezoekt, krijg je een overzicht te zien van de snelst stijgende zoekopdrachten in de afgelopen dagen. Sommige van deze onderwerpen zijn vrijwel overal ter wereld populair, zoals de Oscar-uitreiking of internationale sportwedstrijden. De meeste ‘trending topics’ hebben echter een meer regionaal karakter. De afgelopen dagen haalden het KNMI, Verliefd op Ibiza en Feyenoord onze lijst met populairste zoekopdrachten. De storm zorgde er maandag voor dat mensen massaal zochten op Schiphol, om te kijken of hun vlucht wel zou vertrekken.
Google Trends maakt gebruik van wiskundige formules om data over zoekopdrachten te analyseren en onderwerpen uit te lichten die een opleving in populariteit beleven. Onze technologie brengt zoekopdrachten onder in clusters. Zo worden zoekopdrachten voor Ajax automatisch gegroepeerd met voetbal. We zoeken daarbij naar populaire onderwerpen die een significante stijging in populariteit vertonen.
Daarnaast kun je elke mogelijke zoekterm invoeren om interessante trends te identificeren. Heb je iets bijzonders gevonden, of zie je mogelijkheden voor verbetering? Dan horen we graag van je! Om deze reden tref je onderaan elke pagina van Google Trends de optie "Feedback verzenden" aan.
Veel plezier met het spotten van trends!
Gepost door Mark Jansen namens Google Nederland