Tropenmuseum introduceert online collectie op Google Cultural Institute


Vandaag voegt het Google Cultural Institute een online expositie toe van het Tropenmuseum over het bijzondere Batak-boek: De Grote Pustaha, een boek vol kennis en magie uit Noord-Sumatra, Indonesiƫ. Naast deze online expositie zijn er nog ruim 2400 objecten van het Tropenmuseum te zien.

In de online expositie De Grote Pustaha wordt het verhaal verteld over een topstuk uit de collectie van het Tropenmuseum. Dit is het oudste en grootste bekende Batak-wichelboek ter wereld. Dit ‘toverboek’ uit de 18e eeuw is altijd omgeven geweest van een geheimzinnige sfeer. Het zou vol staan met gevaarlijke magische formules en bezweringen in een taal die alleen voor ingewijden begrijpelijk was. Inmiddels is bekend dat dit soort boeken vooral kennis- en aantekenboeken waren van Batak-medicijnmannen. De online expositie De Grote Pustaha gaat vooral in op de verzamelgeschiedenis en het gebruik van Batak-wichelboeken. Daarnaast geeft deze manier van online exposeren de unieke mogelijkheid om het boek ook daadwerkelijk in te zien.

Een groot aantal van de andere nieuwe collecties die wij vandaag toevoegen aan het Google Cultural Institute, hebben te maken met mode en ontwerp door de eeuwen heen. Bijvoorbeeld de expositie van het Textile Museum uit Canada. Met veel hoogtepunten, waaronder een kimono uit Japan, een cape uit Polynesiƫ en een prachtig jasje uit Griekenland. Als je meer houdt van juwelen, dan zijn er ook nieuwe tentoonstellingen van het Italiaanse La Venaria Reale en Paleis van Versailles.

Collecties van musea en archieven uit de hele wereld worden via het Google Cultural Institute voor publiek beschikbaar gemaakt. Hieronder is ook een stijgend aantal Nederlandse musea, zoals het Gemeentemuseum, Van Gogh Museum en Anne Frank Huis. Bezoekers kunnen meer dan 48.000 kunstwerken bekijken en in totaal 118 exposities online bezoeken. Niet alleen kunnen bezoekers informatie opvragen over de kunstwerken en inzoomen, ook kunnen zij persoonlijke galerijen maken en die delen met hun vrienden, familie of studiegenoten.