Google-prijs geeft impuls aan het informatica-onderwijs

"Er moeten meer jongeren verliefd worden op wetenschap en wiskunde”, zei Larry Page vorig jaar tijdens het Google-evenement I/O. En iedereen bij Google deelt deze mening. We willen jonge mensen overal ter wereld inspireren om niet alleen gebruik te maken van technologie, maar om deze ook zelf te ontwikkelen. Helaas hebben veel jongeren geen toegang tot onderwijs of worden ze onvoldoende aangemoedigd om een carrière in ICT na te streven. Om deze reden riepen we vijf jaar geleden de Google RISE (Roots in Science and Engineering) Awards in het leven. In dit kader reiken we subsidies uit aan organisaties overal ter wereld die buitenschools informatica-onderwijs aanbieden aan meisjes en scholieren uit sociaal-economisch achtergestelde groepen.

Dit jaar vertrekken we in totaal 1,5 miljoen dollar aan subsidies aan 42 organisaties in 19 landen die scholieren voorzien van de hulpmiddelen die ze nodig hebben om in de praktijk te slagen. In Nederland zal VHTO met name meisjes enthousiasmeren mee te doen aan de Digibattle, een wedstrijd voor kinderen van 12-18 jaar, die de opdracht krijgen om een app te ontwikkelen. Deze wedstrijd heeft ten doel om informatica onder de aandacht te brengen van een jong publiek.

Ook breiden we dit jaar de reikwijdte van het RISE Partnership Awards-programma uit. Zo zullen meer dan 5.000 meisjes in de Afrikaanse regio bezuiden de Sahara wegwijs worden gemaakt in ICT dankzij een samenwerking tussen het in Harlem gevestigde onderwijsprogramma ELITE en de WAAW Foundation in Nigeria.

We zijn er trots op om deze organisaties te helpen met het inspireren van een nieuwe lichting van informatici.

Gepost door: Hai Hong, programmamanager van RISE