Google maakt Nederlandse grondwet online beschikbaar

Google heeft vandaag in samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk de originele Nederlandse Grondwet van 1814 toegankelijk gemaakt voor het grote publiek in de unieke online expositie 200 jaar Grondwet. Dit jaar wordt gevierd dat op zaterdag 29 maart 2014 de Nederlandse Grondwet precies 200 jaar bestaat. Voor het eerst zijn alle documenten gezamenlijk digitaal beschikbaar gemaakt in een online expositie van het Google Cultural Institute.

Historisch overzicht van documenten
Naast dit document zijn acht andere belangrijke documenten te zien in de expositie: Inlijving bij Frankrijk (1810), Proclamatie 1813, Grondwet 1815, Scheiding Nederland en België (1839), Grondwet 1848, Grondwet 1917, Grondwet 1922 en het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden (1954).
De expositie werd online gebracht door onder meer journaliste Sandra Schuurhof, Sybrand van Haersma Buma, Frederik Willem graaf Van Hogendorp en Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De voorvaders van graaf Van Hogendorp en Van Haersma Buma ondertekenden in 1814 de grondwet.


Grondwetten wereldwijd toegankelijk maken
Rogier Klimbie, hoofd beleid Google Benelux: "Wij vinden het belangrijk grondwetten breder toegankelijk te maken. Om die reden hebben we vorig jaar het Constitute-project opgezet, een website die 189 grondwetten doorzoekbaar maakte. Ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Nederlandse grondwet maakt ons Cultural Institute het nu ook mogelijk voor alle Nederlanders, scholieren en onderzoekers de Nederlandse documenten over de grondwet online te bekijken. Met dank aan de goede samenwerking met het Nationaal Archief en het Nationaal Comité."


Achtergrond viering 200 jaar Grondwet
De Nederlandse Grondwet is na de Amerikaanse de oudste nog bestaande Grondwet ter wereld. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft dit bijzondere en feestelijke moment uitgekozen om die dag zijn tweede nationale evenement te organiseren, het Grondwet Festival. Het Nationaal Comité doet dit samen met het Haags Comité 200 jaar Koninkrijk en de gemeente Den Haag.

Gepost door Mark Jansen, hoofd communicatie Google Benelux