Het WK volgens Google Trends

Dat was het dan. Vier weken lang waren Nederland en de rest van de wereld in de ban van het WK voetbal. Op de speciale site van Google Trends kun je terugblikken op het WK aan de hand van nationale en wereldwijde zoektrends. In totaal werden er 2,1 miljard gerelateerde zoekopdrachten gedaan, die variĆ«ren van Nederlanders die 5 keer zo vaak zochten naar ‘buitenspel’ tijdens de wedstrijd Nederland-Costa Rica, tot de Brazilianen die 6 keer zoveel zochten naar ‘Gaucho da Copa’, de Braziliaanse superfan die zijn nep-wereldbeker aan een Duits meisje gaf na de verloren halve finale.


De veelbesproken Luis Suarez staat overduidelijk op de eerste plaats als het gaat om meest gezochte memes van spelers.

Op de homepage van de site hebben we de hoogtepunten en meest interessante zoekopdrachten voor je op een rijtje gezet. Tim Howard, de keeper van de Verenigde Staten die een record aantal ballen stopte, zorgde er bijvoorbeeld voor dat het Amerikaanse zoekvolume naar zijn naam 144 keer groter was dan normaal. In Nederland werd 82 keer vaker gezocht naar superstrateeg Louis van Gaal dan naar het totaalvoetbal waar wij zo bekend om stonden.


Het meest werd gezocht naar het doelpunt van de Flying Dutchman Robin van Persie, die hij maakte tegen Spanje

Daarnaast kun je per wedstrijd onder andere zien naar welk team de wereld het meest zocht, de drie vragen die fans uit de landen die de wedstrijd speelden het meest stelden, en per team de top drie van spelers waarnaar de zoekopdrachten aanzienlijk stegen. Dat Nederlanders tijdens de wedstrijd tegen Costa Rica massaal naar Tim Krul zochten, zal geen verrassing zijn. Naar hem werd 160 keer meer gezocht dan normaal.

Interessant zijn ook de zoektrends die niet een-twee-drie met het WK te maken lijken hebben, maar toch echt WK-gerelateerd zijn. Zo zocht Duitsland vijf keer meer naar het middel tegen wallen onder de ogen, naarmate meer mensen tot laat opbleven om de wedstrijden te kijken. In Braziliƫ werd massaal gezocht naar hoe je gedag zegt in het Spaans nadat er drie Spaanstalige elftallen in de kwartfinales stonden.

Kijk op voor nog veel meer zoektrends op onze website, en volg ook na het WK de meest recente trends via deze site.

Namens Google Nederland, Rian Westdorp