Google maakt jeugd enthousiast voor wiskunde en programmeren

Google heeft maandag een miljoen dollar geschonken aan Science Center NEMO, om hiermee de jeugd te inspireren en enthousiast te maken voor wiskunde en programmeren. Door middel van een interactieve wiskundetentoonstelling en naschoolse programmeerclubs gaat NEMO samen met Platform Beta Techniek honderdduizenden basisschoolleerlingen laten zien dat wiskunde leuk, interessant en mooi is.

Google had zonder wiskunde niet bestaan. Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google, verdiepten zich beiden in informatica en wiskunde en ontwikkelden zo het algoritme waar onze zoekmachine op gebaseerd is. Maar het begon allemaal met enthousiasme voor bèta-onderwerpen, en daar valt onder leerlingen in Nederland nog veel te winnen. Twee op de tien studenten kiest voor een beta-opleiding na de middelbare school, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt vier op de tien is.

De overhandiging van de cheque, met vlnr Beatrice Boots (Platform Beta Techniek), Michiel Buchel (NEMO), James van Thiel (Google) en staatssecretaris Sander Dekker

Nederland heeft verschillende organisaties die al hard aan het werk zijn om het gat te dichten, door bijvoorbeeld de bèta-programma’s op scholen te moderniseren, docenten bij te scholen, meer buitenschoolse leermomenten op te zetten en meer bedrijven te laten samenwerken met scholen om zo kinderen te laten zien wat een bèta-opleiding voor carrièremogelijkheden geeft. We werken graag samen met deze organisaties aan dergelijke initiatieven. We hebben bijvoorbeeld eerder een miljoen geschonken aan de Internationale Wiskunde Olympiade toen deze in Amsterdam werd gehouden, en 750 duizend dollar aan het Platform Beta Techniek.

De interactieve tentoonstelling in NEMO zal in ieder geval de aankomende 5 jaar te bezoeken zijn. De programmeerclubs zullen verspreid door het land door verschillende organisaties worden opgezet. We hopen hiermee zoveel mogelijk kinderen enthousiast te maken voor de magie van wiskunde en programmeren.

Gepost door Mark Jansen, namens Google Nederland