Google eert Nederlandse computergeschiedenis met video

Over de naoorlogse periode in Nederland is veel bekend, maar wat niet veel mensen weten is dat er in deze periode in ons land geschiedenis werd geschreven op het gebied van computers. In de jaren vijftig werden aan het Mathematisch Centrum in Amsterdam de eerste Nederlandse computers ontwikkeld, de ARRA I en ARRA II, onder leiding van Adriaan van Wijngaarden, de grondlegger van de Nederlandse informatica.

Niet alleen de bouw van deze computers was baanbrekend. Geheel tegen de bestaande normen van die tijd in nam Van Wijngaarden vrouwen aan en trainde ze als programmeurs. De ARRA (Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam) werd ingezet voor grote projecten zoals rekentaken voor het Deltaplan, en luidde het begin in van een uitzonderlijke ontwikkeling op het gebied van programmeren in Nederland.

We mogen in ons land trots zijn op deze geschiedenis, en om de kennis over deze periode voor een breder publiek beschikbaar te maken, presenteren we vandaag de korte internetfilm “Remembering ARRA: A pioneer in Dutch computing”. De film is geproduceerd door Google en tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), de voorloper van het Mathematisch Centrum.In navolging van de vrouwen die hebben gewerkt aan deze computers, hopen we met deze video ook meer meisjes enthousiast te maken voor exacte vakken en programmeren. We zetten ons hier actief voor in en hebben daarom al eerder projecten opgezet met Platform Beta Techniek, science museum NEMO en VHTO. Meer vrouwelijke programmeurs zou een mooi eerbetoon zijn aan de vrouwen van de ARRA, de computer die de Nederlandse geschiedenis veranderde.

James van Thiel, director Google Nederland