Douglas Coupland brengt ‘het levende internet’ naar Rotterdam

Stel je voor: je opent een geheime deur en krijgt een minuut lang het internet van binnen te zien. Wat zou je dan zien, en wat zou er door je heen gaan?

De internationaal vermaarde kunstenaar en auteur Douglas Coupland heeft dit jaar van februari tot en met september aan diverse kunstprojecten gewerkt als ‘artist in residence’ in het Google Cultural Institute in Parijs. Een van zijn werken luistert naar de titel ‘The Living Internet’. Deze kinetische sculptuur heeft de omvang van een grote kamer en toont hoe het internet en online zoekopdrachten er in werkelijkheid uitzien.

De vruchten van de samenwerking tussen Coupland en Google worden gepresenteerd tijdens de eerste Europese solotentoonstelling van de kunstenaar in het prestigieuze Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam. Deze tentoonstelling luistert naar de naam Bit Rot en omvat niet alleen kunstwerken van Douglas Coupland, maar ook objecten uit zijn privécollectie. Coupland deelt hiermee zijn gedachten over globalisering, terreur, het internet, de popcultuur, social media en de beeldeconomie die daardoor in een versnelling is geraakt. Defne Ayas en Samuel Saelmakers treden op als conservatoren. Bit Rot is van 11 september 2015 tot en met 3 januari 2016 te zien.
10-_Slogans_for_the_21st_Century_1_.jpg
‘10 slogans for the 21st century’’ van Douglas Coupland
Het Google Cultural Institute stelt zich ten doel om kunst en cultureel erfgoed dichterbij internetgebruikers te brengen. In ons Lab in Parijs komen programmeurs van Google en kunstenaars bijeen om ideeën uit te wisselen en nieuwe manieren te verkennen om kunst en cultuur te ervaren.

Het Lab biedt kunstenaars zoals Coupland de gelegenheid om technologie in te zetten om hun creativiteit de vrije loop te laten. Omdat het creatieve proces de nodige tijd in beslag neemt, krijgen de kunstenaars een aantal maanden de beschikking over een permanente locatie voor het uitwerken van hun ideeën.

Gepost door: Pierre Caessa, programmamanager van het Lab van het Google Cultural Institute