Google en het Rijksmuseum zetten het ‘Het Straatje’ van Vermeer in de schijnwerper

Dat Delft een speciale stad is, wisten we al. Maar nu blijken de straten van Delft een nieuwe schat te verbergen. Frans Grijzenhout, professor in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, ontdekte dit kort geleden door een unieke vergelijking uit te voeren van 17e-eeuwse informatiebronnen en Google Maps-technologie. Een deurtje dat is weggestopt tussen Vlamingstraat 40 en 42 blijkt toegang te geven tot het steegje dat te zien is in het wereldberoemde schilderij Het Straatje van Johannes Vermeer.
"In mijn pogingen om de exacte locatie van Het Straatje van Vermeer te bepalen heb ik gretig gebruikgemaakt van Google Maps. Dat gold met name voor mijn studie van de ritmische articulatie van de grachtenmuren langs de Vlamingstraat”, aldus professor Grijzenhout deze week.

De ontdekking van de exacte locatie van Het Straatje vormt het onderwerp van een tentoonstelling die van 19 november 2015 tot en met 13 maart 2016 is in het Rijksmuseum te zien is. De expositie verhuist daarna naar het Museum Prinsenhof Delft.

Om deze ontdekking te vieren, en de bescheiden bijdrage die de technologie van Google Street View daaraan heeft geleverd, roept het Google Cultural Institute 19 november 2015 uit tot de Dag van Vermeer. Vandaag toont onze homepage 17 werken van de Nederlandse meester, waaronder Het Straatje. De website zal een speciaal inkijkje geven in Het Straatje zoals het er tegenwoordig uitziet.

Het doet ons een genoegen om samen met het Rijksmuseum de werken van Vermeer - de trots van Delft - te vieren. En natuurlijk de ontdekking van dit straatje, waarvan de exacte locatie tot onbekend was, maar die al sinds de 17e eeuw van groot cultureel belang is.

Gepost door Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland