Google helpt Nederlandse start-ups met groeiambities
Google investeert wereldwijd in het begeleiden van start-ups. In dit kader vond in Amsterdam de eerste Google Start-up Week plaats. Dit is een intensief 5-daagsprogramma, gebaseerd op het Launchpad-concept, dat zich richt op een versnelde ontwikkeling van bedrijven. Van maandag tot en met vrijdag gingen Nederlandse start-ups aan de slag met onderwerpen als productontwikkeling, ontwerp, technologie en marketing.
Enkele interessante feitjes:
- 80 deelnemers verdeeld over start-ups en mentoren.
- 12 start-ups aan de start van het evenement, 10 hebben de week volgemaakt.
- Een van de jongste tech founders uit Nederland (15 jaar) als deelnemer.
- 25% vrouwelijke oprichters (meer dan bij welke Google Start-up Week dan ook).
- Meer dan 200 bananen werden gegeten voor de broodnodige energie.
Het Google-team achter het evenement, Susan de Grijp, Matthew Feigal en Pepijn De Rijk, werkte samen met Launchpad-manager Emil Lamprecht en 40 mentoren met jarenlange ervaring als ondernemer en coach, om de ondernemers te helpen hun bedrijf onder de loep te nemen.
James van Thiel, verantwoordelijk voor de start-upprogramma’s van Google Nederland: "Google heeft de ambitie om de digitale vaardigheden van tienduizenden ondernemers te verbeteren in Nederland, en daarom wilden we ook veelbelovende start-ups helpen met een vliegende start. Ik ben trots op wat de start-ups en mentoren deze week samen hebben bereikt."
Cycleswap leek bij aanvang de zaken goed op een rijtje te hebben. Maar op maandag bleek dat een wijziging in hun businessplan noodzakelijk was. Joran Iedema: “Op de eerste dag kwamen we tot een belangrijk inzicht. We hadden veel aannames gemaakt over onze klanten en de markt. We leerden toen dat als je je assumpties niet test, je geen goed product kunt bouwen. We zijn met enkele deskundige mentoren aan de slag gegaan en die hebben ons echt geholpen uit te vinden wat zou kunnen werken.”
Ook voor mentoren was het een intensieve week. Mentor Michael van Lier: “Als je wilt dat je start-up toekomst heeft, moet je de klant voorop zetten en je afvragen: welk probleem hebben jouw klanten dat jij kunt oplossen? Ik heb ze niet het antwoord gegeven maar door middel van coaching de teams telkens hun eigen conclusies laten trekken.” Mentor Daria Nepriakhina over de aanpak tijdens de week: “Omdat de beslissers van de start-up teams de hele week aanwezig zijn en samen door het proces lopen, kunnen belangrijke beslissingen snel worden genomen en verbetert ook nog eens de teamspirit."
Het komt wel eens voor dat blijkt dat er niet voldoende vraag is naar het product dat een start-up heeft bedacht. Dit overkwam Startup Insight en Atte Anema zegt hierover: “Wij hebben geleerd de juiste vragen te stellen aan de klant, om erachter te komen of wij een probleem voor ze oplossen waarvoor ze ook willen betalen. We hebben vaak gezegd dat falen een goed leermoment zou zijn en dit is precies wat er is gebeurd tijdens het programma maar wel precies op het juiste moment. We willen niet een jaar besteden aan een product dat geen toekomst heeft.”
Het team van Octo heeft het ook ervaren als een belangrijke en leerzame week. Tara Sonneveld: “We waren al maanden bezig te bedenken wat ons uniek maakt als bedrijf, maar gelukkig realiseerden we meteen aan het begin van de week hoe wij het verschil gaan maken. Het probleem dat we oplossen is hetzelfde als sommige concurrenten, maar onze oplossing is compleet anders. De Google Start-up Week was 100% onze tijd waard.”
Gepost door: Susan de Grijp en Pepijn de Rijk, Google Nederland