Jaaroverzicht : waar Nederlanders in 2015 naar zochten?

2015 was een jaar van ups en downs, zowel hier in Nederland als in andere delen van de wereld. We voelden mee met Parijs. We vierden carnaval. We betreurden het verlies van een onze meest talentvolle schrijvers en legden bijna het internet plat toen Adele haar weergaloze terugkeer maakte in de hitlijsten. We waren er getuige van hoe onze boer eindelijk een vrouw vond… en we besteedden duizenden uren aan het gamen op onze smartphone. We lachten, huilden en vierden in 2015 en voor al deze drie dingen deden we een beroep op het internet.
Video

Een heftig doch inspirerend voorbeeld: binnen twee minuten na de dodelijke aanslagen in Parijs in november waren de inwoners van de Franse hoofdstad al op zoek naar informatie over de terroristische aanvallen. En inmiddels zijn er al meer dan 897 miljoen zoekopdrachten gedaan naar de internationale herdenking ‘Pray for Paris’. Elk jaar brengt ons ‘Year in Search’-overzicht in kaart welke mensen, onderwerpen, gebeurtenissen en idee├źn in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling stonden. Hiervoor bekijken we trends in zoekopdrachten in de loop van het jaar. We doen dit zowel op wereldwijde schaal (zoals hier) als dichter bij huis. De lijsten met ‘trending’ zoektermen van de 15e editie van Year in Search tonen de belangrijkste persoonlijkheden, heugelijke gebeurtenissen en helaas ook crises van 2015. Omdat veel mensen het internet gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken, hebben we ook lijsten opgesteld van de populairste Nederlandse zoektermen in de categorie├źn “hoe werkt” en “wat is”. Deze lijsten vind je hier. Hieronder volgt een overzicht van de tien belangrijkste ‘trending topics’ van 2015, gemeten naar het aantal zoekopdrachten.
Snelst stijgende zoektermen in Nederland 2015
  1. Trijntje Oosterhuis
Meer Nederlandse en wereldwijde ‘Year In Search’-lijsten vind je op google.com/trends/2015. Bekijk onze video over de gebeurtenissen, mensen en onderwerpen die in 2015 voorbij kwamen over de hele wereld.