Fries en 12 andere talen vanaf morgen beschikbaar in Google Translate

De Friese taal is de nieuwste toevoeging aan Google Translate. Vanaf morgen is het mogelijk om in de vertaaldienst teksten in bijvoorbeeld het Nederlands, Engels of Japans te vertalen van en naar het Fries. Daarnaast worden er nog 12 andere talen in Google Translate geintroduceerd, waaronder het Luxemburgs, Pashto en Schots-Gaelisch. De afgelopen maanden hebben duizenden Friezen hard gewerkt om de beschikbaarheid van de taal in Google Translate mogelijk te maken. In het najaar van 2015 organiseerde de provincie Friesland de ‘Fryske Google Translate Wike’, waarin meer dan een miljoen woorden werden vertaald van het Engels naar het Fries.


Gebruikers kunnen via Translate inmiddels meer dan 100 talen naar hun eigen taal vertalen en andersom. Zo’n 99 procent van de wereldbevolking spreekt een taal waarin Google Translate voorziet. Dit betekent dat Friezen met bijna iedereen ter wereld in hun taal kunnen communiceren. Gebruikers van Google Translate kunnen bovendien de vertalingen verder verbeteren door correcties voor te stellen in onder meer de Translate Community.

Informatie toegankelijk maken
Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: 'Ons doel bij Google is om alle informatie ter wereld overal toegankelijk en bruikbaar te maken. Met Google Translate zorgen we ervoor dat alle bewoners van de wereld met elkaar in gesprek kunnen gaan. En daar hebben we nu het Fries aan toegevoegd, vooral dankzij alle Friezen die ons geholpen hebben om de specifieke Friese uitdrukkingen, woordkeuzes en nuances goed in Google Translate te krijgen. Wij zijn de Friese gemeenschap daar heel dankbaar voor.'
Belangrijke stap voor toekomst Fries Gedeputeerde Sietske Poepjes: ‘Geweldig dat zoveel mensen zich de afgelopen tijd enorm hebben ingezet voor het vertalen van Engelse woorden naar het Fries. Dat het Fries vanaf morgen beschikbaar is in Google Translate is een erg belangrijke stap voor de toekomst van het Fries. Ik hoop dat veel mensen door Google Translate het geschreven Fries meer gaan gebruiken.’
Op social media kan iedereen zijn of haar mooie teksten en vertalingen van Fries in Google Translate delen via #googleviertfries.

Gepost door: Cindy Penders, hoofd communicatie Google Nederland