Google onderstreept toewijding aan digitalisering van Europa

Een jaar geleden sprak ik in Brussel de belofte van Google uit om voor het einde van 2016 een miljoen Europeanen digitale vaardigheden bij te brengen. Ik deed dit in reactie op een onderzoek door de Europese Unie, dat aangaf dat er in 2020 bijna een miljoen vacatures onvervuld zullen blijven als gevolg van een gebrek aan dergelijke vaardigheden. Er bleek enorm veel animo te zijn voor de training, die Europeanen helpt met het opdoen van de vaardigheden die bedrijven nodig hebben om sneller te groeien, nieuwe banen te creëren en meer te exporteren. De belangstelling was zo overweldigend dat onze doelstelling al in de helft van de geplande tijd was behaald. Google gaat de lat nu nog hoger leggen. Gisteren onthulde ik tijdens ons evenement met Friends of Europe onze plannen om ons streef aantal te verdubbelen door in totaal twee miljoen Europeanen digitale vaardigheden bij te brengen.

Het is belangrijk om hierbij op te merken dat dit project voor iedereen is bestemd. Succesvol zakendoen op internet zou niet louter moeten zijn voorbehouden aan een bevoorrechte minderheid. We willen dat alle Europeanen van ons project profiteren, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of locatie. Hiertoe bieden we online training, hebben we in samenwerking met universiteiten onderwijsprogramma’s opgezet en werken we samen met microfinance-organisaties om bedrijven te vinden die klaar zijn voor een nieuwe groeifase. Neem bijvoorbeeld studentadviesbureau Fleed, dat deelnam aan onze Activate-cursus in Spanje. Deze organisatie brengt studenten die in het buitenland willen studeren in contact met de juiste universiteiten. We hebben in heel Europa programma’s opgezet ter ondersteuning van initiatieven als Fleed. Zo helpen we kleine en middelgrote Duitse bedrijven met het betreden van buitenlandse markten, helpen we werkeloze jongeren in Spanje om zich digitale vaardigheden eigen te maken en helpen we jonge Italianen met training en stages.

De Spaanse ondernemer Tano Lopez van Fleed legt uit hoe zijn onderneming groot is geworden door een beroep te doen op de kracht van het internet
De mensen die we tot dusver hebben geholpen, hebben allerhande initiatieven ontplooid, van het openen van ecologische retraitecentra in Griekenland tot het opzetten van het grootste Scandinavische YouTube-kanaal voor de hengelsport. Tijdens onze samenwerking met hen hebben we de volgende les geleerd: elk bedrijf is een digitale onderneming en het internet is een winkeletalage voor de wereldmarkt.

We vinden het geweldig om te zien dat Europese organisaties in alle mogelijke sectoren aan kracht winnen zodra ze online gaan. En we kijken reikhalzend uit naar de projecten van de volgende miljoen Europeanen die we trainen. Maar het draait niet alleen om het online krijgen van traditionele bedrijven. Tegenwoordig profiteert een compleet nieuwe industrie – de ontwikkeling van apps – van een wereldmarkt die door internet wordt ontsloten. Europese bedrijven zijn op dit gebied uiterst succesvol. Volgens een recent rapport heeft Android meer dan 1,2 miljoen banen in Europa gecreëerd. Voor het internet bestonden deze banen simpelweg niet. Of neem EyeEm, dat door gebruikers wordt geroemd als "Instagram voor echte fotografen". Dit Berlijnse bedrijf heeft 50 mensen in dienst, en rekent Brazilië en de Verenigde Staten tot zijn twee grootste markten. Dat is een ingrijpende verandering.


Velen onder ons zijn opgegroeid in een tijd waarin kleine bedrijven vooral lokale bedrijven waren. Alleen grote multinationals waren in staat om wereldwijd producten in te kopen en konden het zich permitteren om in de allerlaatste technologie te investeren. Maar nu er digitale oplossingen voor een miljoenenmarkt worden ontwikkeld, is elke ondernemer in staat om diens bedrijf in de vaart der volkeren op te stuwen. We gaan het tijdperk in van "micro-multinationals", waarin een slim zakelijk idee met een simpele swipe-beweging kan uitgroeien tot een wereldwijd succes.

Google staat bekend om zijn search engine, maar we zijn ook trots op onze rol als economische groeimotor. Zoeken, Maps, YouTube en onze advertentie tools brengen bedrijven in contact met nieuwe klanten, of die zich nu om de hoek bevinden of in een andere deel van de wereld. En we helpen ondernemers ook op andere manieren. We investeren in tech start-up communities in Londen, Madrid, Berlijn en Warschau. Ons venture capital fonds GV investeert in Europese bedrijven en moedigt anderen aan om zijn voorbeeld te volgen.

Dit soort initiatieven zijn de reden waarom we gisteren tientallen bedrijven in Brussel bijeen hebben gebracht om na te denken over manieren waarop we de economische groei van Europa kunnen stimuleren. Het zijn ondernemers die banen en exportmogelijkheden creëren en voor omzet en winst zorgen. Zij weten dan ook het beste welke maatregelen het meeste effect sorteren. Uit hun verhalen komt steeds hetzelfde naar voren: ze willen één digitale Europese markt. Nu het internet de hindernissen voor marketingactiviteiten, informatie-uitwisseling en zakelijke deals uit de weg ruimt, is de vraag waarom er grenzen zouden moeten worden gesteld op het gebied van facturatie, belastingen en de levering van producten en diensten. De twee miljoen mensen die we trainen hebben behoefte aan één Europese markt om optimaal te kunnen profiteren van hun nieuwe vaardigheden en het groeitempo van de Europese Unie in een stroomversnelling te brengen.


Gepost door: Matt Brittin, bestuursvoorzitter Google Europe, Middle East and Africa