Google doneert 1 miljoen dollar aan Nederlandse ontwikkelaar van betaalbare protheses

In de lente van 2015 lanceerden we de Google Impact Challenge: Disabilities. Voor dit initiatief riepen we non-profitorganisaties overal ter wereld op om baanbrekende technologische oplossingen te ontwikkelen voor de bijna 1 miljard mensen op aarde die een lichamelijke beperking hebben. Het afgelopen jaar zijn we positief verrast door de innovatieve ideeën die werden ingediend door meer dan duizend invloedrijke organisaties in 88 landen. Het team van Google.org had daarbij de eer om geweldige mensen te ontmoeten die zich hard inspannen om een wereld te creëren die ruimte biedt aan iedereen.  Google.org stelt voor deze Impact Challenge in totaal 20 miljoen dollar aan subsidies beschikbaar. En vandaag doet het ons een genoegen om de volledige lijst van 30 subsidieontvangers te onthullen. Een daarvan is de Proportion Foundation. Deze Nederlandse niet-gouvernementele organisatie (NGO) houdt zich bezig met de ontwikkeling van een innovatief apparaat dat mensen met geamputeerde ledematen en lage inkomens verbeterde toegang biedt tot hoogwaardige protheses. De Proportion Foundation zal met behulp van deze subsidie de productie en distributie van zijn betaalbare apparaat uitbreiden naar ontwikkelingslanden, te beginnen met Colombia, een land met een van de hoogste aantallen landmijn slachtoffers ter wereld. Of het nu gaat om organisaties die bijdragen leveren aan de werkgelegenheid of het onderwijs of communicatietools ontwikkelen die mensen mobieler en onafhankelijker maken, elk van onze subsidieontvangers levert innovaties af die de levens verbeteren van mensen met een lichamelijke beperking. Deze organisaties maken daarnaast gebruik van open source-technologie om een einde te maken aan de losse eilandjes van technologie die in veel sectoren innovatie in de weg staan.

Meer informatie over deze fantastische organisaties in alle delen van de wereld tref je aan op g.co/disabilities. Hieronder vertellen we je iets meer over een paar organisaties in de regio EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) die een bijdrage leveren aan de mobiliteit, communicatie en onafhankelijkheid van mensen met lichamelijke beperkingen.
De Nederlandse ProPortion Foundation ontvangt een subsidie van 1 miljoen dollar van Google.org ter uitbreiding van de ontwikkeling en distributie van de Majicast. Dit volledig geautomatiseerde, gebruiksvriendelijke apparaat produceert hoogwaardige prothesekokers in ontwikkelingslanden waar het bijzonder moeilijk is om aan een prothese te komen.
Twee vrouwen stellen de Majicast af
Meer dan de helft van alle rolstoelgebruikers heeft lichaamsondersteunende hulpmiddelen (postural support devices; PSD’s) nodig voor het waarborgen van hun gezondheid en veiligheid. Deze apparaten verbeteren daarnaast hun mobiliteit. In ontwikkelingslanden hebben rolstoelgebruikers met een laag inkomen vaak geen toegang tot PSD’s. Dit kan funest zijn voor hun gezondheid en een onafhankelijke levensstijl in de weg zitten. Met een subsidie van 866.813 dollar van Google.org zet de Britse organisatie Motivation technologie voor 3D-printen in voor het testen van ontwerpen voor aanpasbare PSD’s. Het deelt de succesvolle ontwerpen vervolgens met andere dienstverleners via een open database.
Ondanks pogingen om openbare ruimtes in alle delen van de wereld op toegankelijkheid te beoordelen, is er sprake van obstakels voor het verzamelen en in kaart brengen van de benodigde toegankelijkheidsinformatie. Voor mensen met een lichamelijke beperking wordt het plannen van zelfs de simpelste uitjes hierdoor enorm lastig. Met een subsidie van €825.000 van Google.org ontwikkelt het Duitse Wheelmap, een initiatief van Sozialhelden, de gemeenschappelijke standaarden en technologische back-office die nodig zijn om relevante data te verzamelen en aan te bieden aan de vele apps en websites die mensen met een lichamelijke beperkingen helpen met het vinden van de meest optimale routes, het plannen van uitjes en het verkennen van de wereld.
De diverse uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid waarmee mensen overal ter wereld worden geconfronteerd maken het vrijwel onmogelijk om voor iedereen een kostenefficiënte maatoplossing te ontwikkelen. Voor veel van deze problemen is er dan ook nog geen oplossing beschikbaar. Ondersteund door een subsidie van 700.000 dollar van Google.org werkt de Israëlische organisatie Beit Issie Shapiro samen met TOM om een groeiend leger van ‘makers’ hulpmiddelen aan te reiken om hun gemeenschap bij te staan. Hun “Makeathon-in-a-box” dient als sjabloon voor regionale ‘makeathons’ die makers en mensen met een lichamelijke beperking bijeen brengt voor het ontwikkelen en testen van prototypes voor nieuwe oplossingen voor nog onopgeloste toegankelijkheidsproblemen.
Man probeert een prototype uit tijdens een Makeathon
In de Afrikaanse landen bezuiden de Sahara heeft naar schatting 85-95% van alle mensen met een lichamelijke beperking geen toegang tot de benodigde technologische hulpmiddelen. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat zij niet op de hoogte zijn van het bestaan daarvan. Met een subsidie van 717.728 dollar van Google.org werkt de Southern Africa Federation of the Disabled (SAFOD) samen met de University of Washington en AfriNEAD aan de ontwikkeling van AT-Info-Map. Dit systeem zal de locatie en beschikbaarheid van technologische hulpmiddelen in de regio in kaart brengen. AT-Info-Map zal mensen met een lichamelijke beperking essentiële informatie aanreiken en de toegang tot levensverrijkende technologie verbeteren.
De missie van Google is om alle informatie ter wereld voor iedereen toegankelijk te maken. Toegankelijkheid staat daarom hoog bij ons in het vaandel. We hebben The Google Impact Challenge: Disabilities gelanceerd om met behulp van technologie voor positieve veranderingen te zorgen in de levens van de 1 miljard mensen op aarde die een lichamelijke beperking hebben. We zien uit naar de innovatieve oplossingen die alle subsidieontvangers (die zijn geselecteerd uit meer dan duizend inzendingen) zullen afleveren om levens te veranderen en de wereld voor iedereen toegankelijker te maken.
Gepost door Florian Maganza, lead Europe bij Google.org