Nationale Opera & Ballet en Google openen virtueel de deuren van het theater

Nationale Opera & Ballet geven vanaf nu samen met het Google Cultural Institute een permanente virtuele kijk in Nationale Opera & Ballet. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland gaven het officiƫle startsein voor de permanente virtuele openstelling van de deuren van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera tijdens het Open Huis op zaterdag 2 april.


Met de hulp van het Google Cultural Institute laat Nationale Opera & Ballet als eerste theater ter wereld de bezoekers niet alleen een virtuele kijk nemen in de foyers en in de zaal, maar ook achter de schermen bij de repetitiestudio’s, kleedkamers en ateliers evenals de kostuumafdelingen, kap&grime afdeling, hoeden & schoenmakerij, ververij en rekwisietenafdeling van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Via Google Streetview kan men waar ook ter wereld en op elk moment door het theater wandelen, een virtuele tour nemen en in elke ruimte meer informatie vinden door middel van uniek videomateriaal van achter de schermen. Ook kan men de hoogtepunten van 50 jaar De Nationale Opera bekijken.
Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet: ‘Iedereen moet opera en ballet kunnen beleven, daarom zorgen we ervoor dat iedereen ook op afstand bij ons een kijkje op het toneel en achter de schermen krijgt. Met een zaalbezetting van 93% is dat ook nodig. Hierdoor kunnen we nog meer mensen laten genieten van onze kunstvormen Het wordt daarmee mogelijk om op afstand te zien en te beleven hoe een ballet- en operaproductie tot stand komt, hoe kostuums worden gemaakt, hoe decors worden gebouwd.’ Pim van der Feltz, Google Nederland: ‘Met het Google Cultural Institute willen we cultureel erfgoed universeel toegankelijk maken. Daarbij werken we samen met culturele instituten en maken we het mogelijk dat zij kunst online kunnen delen. Nu kan een nog groter publiek genieten van wat Nationale Opera en Ballet te bieden heeft.’

De launch vond plaats tijdens het jaarlijkse Open Huis van Nationale Opera & Ballet. Nationale Opera & Ballet opent tijdens het Open Huis de deuren voor jong en oud. Een unieke kans om een dag lang te genieten van bijzondere activiteiten op het gebied van opera, ballet en theatertechniek.


Gepost door: Cindy Penders, hoofd Communicatie Google Nederland