Binnenkijken bij Paleis Noordeinde met Google Street View

Vanaf vandaag kan iedereen via Google Street View een virtueel kijkje nemen in Koninklijk Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de Koning. Naast het Paleis zijn ook de Koepel van Fagel, het Koninklijk Huisarchief en het Koninklijk Staldepartement in Den Haag te zien via Street View. In de Street View collectie van Paleis Noordeinde zijn unieke beelden opgenomen van ruimtes die alleen virtueel toegankelijk zullen zijn.Street View-trolley brengt paleis in kaart

Met behulp van Google Street View kunnen gebruikers bezienswaardigheden en natuurwonderen zien of binnenkijken bij onder meer musea, stadions en restaurants met afbeeldingen van 360 graden op Google Maps met Street View. Naast het Paleis Noordeinde voegde Google in Nederland onlangs onder meer Nationaal Opera en Ballet en het ongerepte natuurgebied Griend toe aan de collectie. Eerder werden al het Koninklijk Paleis op de Dam en de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch in kaart gebracht.


Om musea en andere interessante locaties zoals het paleis van binnen te kunnen vastleggen gebruikt Google de Street View-trolley. Deze duwkar met camerasysteem kan gemakkelijk van zaal naar zaal verplaatst worden, om meubilair en kunststukken heen rijden en zo 360 graden beelden vastleggen.  


Werkpaleis voor de Koning


Het Koninklijk Paleis Noordeinde is het werkpaleis voor de Koning. Dagelijks worden er gasten uit binnen- en buitenland ontvangen. Het aangrenzende Staldepartement herbergt naast de traditionele paarden en koetsen ook het wagenpark van de Dienst Koninklijk Huis. Het paleis speelt daarnaast onder meer een belangrijke rol tijdens Prinsjesdag, als startpunt van de koninklijke rijtoer en aan het einde van de dag, als leden van het Koninklijk Huis het publiek begroeten vanaf het balkon.
Virtuele bezichtiging

Komende zomer zijn Koninklijk Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement een aantal dagen fysiek  te bezichtigen voor publiek. Via Google Street View kan iedereen nu alvast een kijkje nemen. Onlangs heeft Google opnames gemaakt in het paleis. Via Google Street View zijn onder andere de ruimtes op de begane grond, zoals de Indische Zaal, de vestibules aan de voor- en achterzijde van het Paleis en ontvangst- en vergaderkamers te bezichtigen. 
Vanaf het achterplein van het paleis loopt een weg naar het Koninklijk Huisarchief waarin de archieven, de bibliotheek en historische collecties van het Huis Oranje-Nassau worden beheerd. Het tuinpavilioen leidt naar de Koepel van Fagel en het Koninklijk Staldepartement, ook wel de Koninklijke Stallen genoemd. Ook deze gebouwen - en de paarden - zijn virtueel te bezichtigen.Gepost door Cindy Penders, hoofd Communicatie Google Nederland