Sterke actie nodig om digitale koppositie te behouden

Het pad naar de toekomst van Europa, en daarbinnen Nederland, is digitaal.  Zowel in termen van groei als van werkgelegenheid. Het internet is een belangrijke groeimotor van de economie en zal dat naar de toekomst toe nog meer worden. In gesprekken die wij hierover voeren krijgen we ook regelmatig de vraag ‘wat doet Google hieraan?’ Een voorbeeld is dat wij door heel Nederland en online de Digitale Werkplaats organiseren, workshops waarbij ondernemers de juiste digitale vaardigheden leren om online zaken te doen en daarmee groei voor de toekomst te realiseren.


Onderzoek naar digitalisering in Nederland
Vragen die tijdens gesprekken regelmatig naar voren komen zijn: ‘hoe doet Nederland het op het gebied van digitalisering?’ ‘Wat kun je doen als land om tot de digitale koplopers te horen?’ ‘En hoe voorkomen we dat de ontwikkeling van onze digitale economie stagneert of zelfs achterop raakt bij andere regio’s wereldwijd?’
BCG deed hier onderzoek naar in opdracht van Google. Het rapport 'Digitizing the Netherlands’  is opgesteld om beter te begrijpen waar we staan op het gebied van digitalisering en wat dit betekent voor Nederland.

Noord Europa is koploper, maar dreigt positie te verliezen
Sommige landen, met name in Noord-Europa, hebben een voorsprong op anderen. Dit zijn de digitale koplopers. Nederland is een van deze frontrunners. Landen als Singapore, Hong Kong, Zuid-Korea, Estland en Ierland vertonen veel opwaarts potentieel waar het gaat om digitalisering. Voor koplopers als Nederland is daarom het oppassen geblazen; zij dreigen hun positie te verliezen, stelt BCG.

Nederland kan meer winnen in digitale economie
Een land als Nederland is meer afhankelijk van in- en export en kan meer winnen - of verliezen - in deze digitale economie. De inschatting van BCG is dat in 2020 het aantal banen in Nederland dat gerelateerd is aan digitale groei ongeveer 650.000 FTE’s zal zijn, ofwel zo’n 7% van de huidige werkende populatie.
Nederland is samen met andere Noord-Europese landen in de positie om meer uit de digitalisering te halen en heeft het vermogen en de verantwoordelijkheid om Europa vooruit te trekken om zo de koppositie te bewaren.



Zes aanbevelingen voor Nederland
In het rapport doet BCG de volgende aanbevelingen voor Nederland:

  1. Neem deel aan een internationaal samenwerkingsverband met de andere Europese digitale koplopers. Deze samenwerking zou tot doel moeten hebben om de digitalisering van de Europese economie te versnellen, een ontwikkeling die Nederland als export gedreven en digitaal concurrerend land ten goede zou komen.

  1. Verbeter de toegang tot risico- en groeikapitaal voor het MKB en starters (bijvoorbeeld een toename van investeringen van pensioenfondsen en de invoering van belastingvoordelen voor ‘business angels’)

  1. Vereenvoudig de regulering voor ondernemingen. Nederland kent veel complexe en uiteenlopende regels voor zaken als BTW, betalingen, domeinregistratie en pakketdiensten.

  1. Ondersteun digitalisering van kleine en middelgrote ondernemingen. Zo’n 17% van de Nederlandse MKB’ers doet zaken online en 10% doet dit buiten de grenzen, terwijl 76% van de consumenten online goederen en services aanschaft.

  1. Zorg ervoor dat de juiste vaardigheden voor de toekomst verzekerd zijn, onder meer met de invoering van programmeren op scholen en omscholing voor werknemers. Er is een opmerkelijk tekort aan ICT-professionals in Nederland, waardoor het steeds moeilijker voor bedrijven wordt om voldoende geschoold talent te vinden voor het digitale tijdperk. Tegen 2020 zou het tekort aan ICT specialisten in Nederland opgelopen kunnen zijn tot maar liefst 54.000 full time banen.

  1. Bevorder ondernemerschap door het gemakkelijker te maken om het opnieuw te proberen als het een keertje niet lukt.


Gesprek aangaan met overheden en ondernemers
‘Digitaal’ biedt enorme economische kansen, het meest in Noord Europa. Om deze kansen te kunnen grijpen is sterke actie, met name ook gezamenlijk op EU-/wereldwijd niveau, noodzakelijk.
Met de bekendmaking van de onderzoeksresultaten willen we de aftrap doen voor een debat over digitalisering in Nederland.  Een discussie die cruciaal is voor Nederland: hoe gaan we zorgen dat NL de digitale kansen kan pakken.We moedigen de overheid en ondernemingen aan om na te denken over wat zij kunnen doen om digitalisering vooruit te helpen en gaan hierover graag het gesprek met ze aan, zodat Nederland alle kansen van een digitale economie kan benutten.


Gepost door: Pim van der Feltz, Country Director Google Nederland