Wandel met Google langs 200.000 kunstwerken van het Rijksmuseum

Eindeloos dwalen door het prachtige, 19e-eeuwse gebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam en alle kunstwerken beschouwen, zelfs als ze in de opslagruimte staan. Vanaf vandaag kan het, waar en wie je ook bent.

Amit Sood, de directeur van Google Cultural Institute, toont de baanbrekende bijdrage van het Rijksmuseum


Zo'n 200.000 meesterwerken van het Rijksmuseum staan vanaf nu op Google Arts & Culture, waar je de collecties van de belangrijkste culturele instellingen van de hele wereld kunt vinden. Het Rijksmuseum neemt een bijzondere plek in: met 200.000 kunstobjecten is het Rijksmuseum het best vertegenwoordigde museum op Google Arts & Culture.Dankzij Google Street View kun je hoogstpersoonlijk door alle gangen van het pas gerenoveerde museum lopen. Als je dat combineert met je telefoon en Google Cardboard, dan breng je het Rijksmuseum tot leven in Virtual Reality.Dat is nog niet alles. We hebben vandaag ook vijf nieuwe digitale tentoonstellingen geopend:

  • Jan Steen - een geboren verhalenverteller, toont hoe in zijn schilderijen vele verschillende thema’s zijn verwerkt
  • The Night Watch - gaat in op de individuele details van dit iconische kunstwerk
  • Johannes Vermeer - Details van zijn meesterwerken onthuld
  • Rembrandt van Rijn - een overzicht van deze kunstenaar
  • Joannes Lutma - een Nederlandse goudsmit

Vermeer is extra goed vertegenwoordigd op Google Arts & Culture met de aanwezigheid van in totaal 35 meesterwerken, waaronder de vier die in het Rijksmuseum hangen.

Het Amsterdamse museum is van plan om zijn complete collectie naar Google Arts & Culture te brengen, gratis en voor niets. Dat verbaast velen: een hoop musea zijn bang dat niemand meer een kaartje koopt als alles gratis online is te zien, maar niet Taco Dibbits. Hij is nu nog de Directeur Collecties van het Rijksmuseum, maar vanaf volgende maand de algemeen directeur.

"Je kunt verliefd worden op een jongen of meisje op een scherm, maar in het echt is het toch veel leuker", zegt Dibbits.

Gepost door Rachid Finge, Google Nederland