Steun voor Wereldvluchtelingendag

Toen Walaa een foto op social media zette uit protest tegen het geweld in zijn woonplaats Jairoud in Syrië, leverde hem dat drie maanden cel en lijfstraffen op. Hij vluchtte samen met zijn gezin het land uit en kwam via Turkije in Griekenland terecht. Nu verblijven ze in een vluchtelingenkamp nabij de grens met Macedonië.

Hoewel het internet een rol speelde bij zijn vlucht uit Syrië, is connectiviteit onmisbaar geweest voor Walaa om zijn leven weer op de rails te krijgen. Toen hij in Griekse vluchtelingenkampen verbleef, gebruikte hij YouTube om Engels te leren. Zijn taalvaardigheden zijn nu zo goed dat hij dienst doet als tolk en woordvoerder van de vluchtelingengemeenschap. En hij zegt dat hij nog lang niet klaar is met leren. Hierna wil hij zich de Griekse taal eigen maken.

Voor vluchtelingen overal in Europa die zich moeten aanpassen aan hun nieuwe omgeving is toegang tot informatie en onderwijs van cruciaal belang om essentiële vaardigheden op te doen. In de herfst van vorig jaar riepen wij je op om samen met ons een financiële bijdrage te leveren. Het doel was om vluchtelingen niet alleen humanitaire hulp te bieden, maar ook hulpmiddelen om een brug naar hun gastsamenleving te slaan. Sindsdien hebben we het International Rescue Committee geholpen om een online informatieportaal voor vluchtelingen op te zetten. We hebben Mercy Corps bijgestaan met de ontwikkeling van vertaalkaarten waarmee veldwerkers eenvoudiger in verschillende talen kunnen communiceren. Verder hebben we samen met NetHope goedkope WiFi in vluchtelingenkampen geïnstalleerd en bieden we samen met de non-profitorganisatie Kiron online en offline universiteitscursussen op maat aan vluchtelingen aan.

Maar Walaa is niet de enige die zijn leven op orde begint te krijgen. We horen ook verhalen van andere vluchtelingen die dankzij internet en toegang tot onderwijsmogelijkheden nieuwe manieren hebben gevonden om zich aan hun nieuwe situatie aan te passen. Neem bijvoorbeeld de Irakese Ahmed, een voormalig student informatica die nu in Berlijn verblijft. In afwachting op zijn werkvergunning begon hij programmeertrainingen in opvangcentra te geven in het kader van Project Reconnect. Dit is een initiatief dat we samen met NetHope hebben opgezet met het doel om NGO’s van Chromebooks te voorzien. Kashif, die vanuit een dorpje in Pakistan zeven landen doorreisde om in Berlijn te eindigen, volgt de online trainingen van Kiron. Hij droomt ervan om ooit als ingenieur voor NASA te werken.

Ahmed geeft via Chromebooks CODE.org-lessen aan jonge vluchtelingen in een opvangcentrum in Berlijn 

We hopen dat je tijdens Wereldvluchtelingendag wat tijd vrijmaakt om de verhalen te horen van andere vluchtelingen die keihard werken om hun leven weer op de rails te krijgen, en dat je de organisaties steunt die hen daarbij helpen. 
We willen graag iedereen bedanken die vorig jaar een donatie gaf. We willen je graag aanmoedigen om onze partners te blijven steunen bij hun waardevolle werk. Hoewel de gevolgen van de vluchtelingencrisis nog jaren voelbaar zullen zijn, blijven we op zoek naar manieren om de nood te verlichten.

Gepost door Jacquelline Fuller, directeur van Google.org