Kunst beleven met de nieuwe Google Arts & Culture app

‘s Werelds meest waardevolle kunstwerken en monumenten hebben regelmatig onderhoud nodig om er op hun paasbest uit te zien. Maar ook het onderkomen dat we hebben gebouwd voor culturele schatten uit alle delen van de wereld heeft zo nu en dan een nieuw likje verf nodig. Het is nu tijd om de stofhoezen te verwijderen en de nieuwe website en app voor Google Arts & Culture van het Google Cultural Institute te onthullen. Hiermee kun je alle mogelijke culturele onderwerpen verkennen, van katten in de kunst sinds 200 voor Christus tot de kleur rood in het abstract expressionisme en alles daar tussenin. Of bekijk het oorspronkelijke script van de speech "I have a dream" van Martin Luther King en verken het Lincoln Memorial waar hij zijn publiek toesprak.

Onze nieuwe tools helpen je om kunstwerken en speciale objecten te ontdekken. Je kunt je onderdompelen in kunst, cultuur, geschiedenis en de wereldwonderen. Het aanbod omvat items uit meer dan duizend musea in 70 landen:

- Zoek op elk denkbaar onderwerp, van schoenen tot objecten van goud.  
- Doorloop kunstwerken op een tijdsperiode — zie bijvoorbeeld hoe de werken van Vincent van Gogh van sombere naar levendige kleuren overgaan.
- Zoek op een specifieke kleur en kom meer te weten over de 50 tinten grijs van Monet.
- Vind iedere dag een nieuw, fascinerend verhaal om te ontdekken - vandaag bijvoorbeeld negen machtige mannen op hakken.
Met een virtual reality-viewer als Google Cardboard kun je de Google Arts & Culture-app voor iOS of Android inzetten voor een virtuele tour door de street art-scene in Rome. Zo kun je in het werk stappen van de beroemde straatkunstenaar Insa of 2.500 jaar terug in de tijd gaan en rondneuzen in de eeuwenoude Griekse tempel van Zeus.
En als je ervan houdt om op culturele ontdekkingstocht te gaan, raden we je aan om je aan te melden voor het nieuwe YouTube-kanaal Google Arts & Culture. Kom te weten wat Kandinsky en Kanye West met elkaar gemeen hebben en ontmoet de New Yorkse ‘cyborg-kunstenaar’ Neil Harbisson.


Als je bepaalde kunstwerken en objecten graag met je eigen ogen wilt zien, kan dit via de Google Arts & Culture-app. Als je op de pagina van een museum op ‘Bezoeken’ klikt, krijg je informatie te zien over de openingstijden en wat er die dag te zien valt. Met een simpel tikje op het scherm kun je een routebeschrijving voor het museum opvragen. We hebben daarnaast geëxperimenteerd met een nieuwe functie. De Art Recognizer is nu beschikbaar voor de Dulwich Picture Gallery in Londen, de Art Gallery of New South Wales in Sidney en de National Gallery of Art in Washington DC. Het enige dat je hoeft te doen is de app openen, de camera van je telefoon op een geëxposeerd schilderij richten en je kunt een schat aan informatie over het kunstwerk tot je nemen. We willen de beschikbaarheid van deze functie uitbreiden naar meer musea in alle delen van de wereld, dus controleer de app regelmatig op nieuwe mogelijkheden!

In Nederland werkt het Google Cultural Institute samen met 23 partners. Onlangs werden 20.000 kunstwerken van het Rijksmuseum toegevoegd aan de digitale collectie en achter de schermen beelden en highlights van 50 jaar Nationale Opera en Ballet op Google Arts & Culture geplaatst.
Er valt nog enorm veel te leren over ons gedeelde culturele erfgoed. Download de app voor iOS of Android om te genieten van je dagelijkse dosis cultuur en elke dag iets nieuws te ontdekken!


Gepost door Duncan Osborn, Product Manager Google Cultural Institute