Interactieve tentoonstelling over YouTube bij Instituut voor Beeld en Geluid

Je favoriete YouTube creator ontmoeten? Of leren hoe je zelf nog betere video’s kunt maken? Dit kan binnenkort bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 7 oktober 2016 tot 9 juli 2017 vindt in Hilversum de tentoonstelling Let’s YouTube plaats, waarbij bezoekers YouTube kunnen ontdekken. Tijdens de eerste themamaand Your Life staan vloggen en het delen van je leven op YouTube centraal. YouTubers Giovanni (Gio), Melanie (La Melanie) en hun ouders Louise en Marcel Latooy (De Latooys) selecteren als gastcurators de beste YouTube-video’s in de tentoonstelling en komen op bezoek voor meet and greets.

222381 poster groep rgb v3 plain 01 030fa4 large 1471875666

Impact van YouTube

Het medialandschap is in de afgelopen tien jaar snel veranderd: video kijken kan waar en wanneer men maar wil, iedereen kan zelf makkelijker dan ooit content produceren en YouTube is het grootste online videoplatform geworden. Deze ontwikkelingen zijn voor Beeld en Geluid de aanleiding voor de tentoonstelling Let’s YouTube.
In Let’s YouTube gaan bezoekers zelf aan de slag: ze testen hun kennis en inzicht over YouTube om punten te scoren waarmee ze de YouTube Rooms kunnen openen. In de Rooms stappen ze in de schoenen van de creators door een video te maken en te uploaden naar de Upload Bar. Daar is de zelf gemaakte video en die van andere bezoekers op een groot scherm terug te zien.
Ook belicht de tentoonstelling de snelle ontwikkeling van YouTube in het veranderende medialandschap en de opkomst van de creator, de eigentijdse opvolger van de amateurfilmer.

Maandelijks thema

Elke maand wisselt het thema van Let’s YouTube. Na Your Life komen thema’s als gaming, beauty, muziek en journalistiek in de volgende acht maanden aan bod. Ieder thema heeft zijn eigen ambassadeur: een YouTuber of ander bekend persoon, die zijn of haar visie op het thema toont door video’s in een gedeelte van de tentoonstelling te selecteren.Rond de thema’s organiseert Beeld en Geluid evenementen, zoals masterclasses, workshops en meet and greets met bekende YouTubers.

Let’s YouTube your life

Voor het eerste thema Your Life zijn Giovanni, Melanie, Louise en Marcel Latooy de ambassadeurs. Zij publiceren op hun kanalen dagelijks tot wekelijks video’s over hun belevenissen, doen Q&A’s en challenges en weten als geen ander hoe het is om je leven online te delen. De video’s op hun kanalen zijn in totaal al bijna 110 miljoen keer bekeken. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen de kans om met ze op de foto te gaan, een handtekening te vragen en misschien zelfs een shoutout te geven in een vlog van de Creators. Ook organiseert YouTube tijdens de eerste maand een masterclass waarin de 10 basisprincipes van succesvolle creators uit de doeken worden gedaan en deelt BNN-presentator en YouTuber Gwen van Poorten tips en tricks voor het presenteren van je eigen video’s.

Het actuele programma en meer informatie zal beschikbaar zijn op beeldengeluid.nl/letsyoutube. De tentoonstelling is te bezoeken van vrijdag 7 oktober tot en met zondag 9 juli 2017.

Let’s YouTube!

Gepost door: Leona Farquharson, Country Manager YouTube Benelux