Google Arts & Culture brengt uitgestorven dierenrijk tot leven


Miljoenen jaren geleden heersten de dinosauriërs over de aarde. Zeedraken waren geen bedenksels uit Game of Thrones, maar huiveringwekkende monsters die de oceanen onveilig maakten. Deze wereld is lang geleden ten einde gekomen, maar blijft een fascinatie uitoefenen op mensen die meer willen weten over de oorsprong van het leven op aarde.

Vandaag maken we met trots bekend dat Google de krachten heeft gebundeld met 50 van ‘s werelds meest vooraanstaande natuurwetenschappelijke instellingen en onderzoekers om deze verloren wereld opnieuw tot leven te brengen op het internet.

Woest aantrekkelijk, gevaarlijk en bedreigd: bekijk de beesten van dichtbij.
Met slechts een paar muisklikken op Google Arts & Culture, kom je oog in oog te staan met een 180 miljoen jaar oude gigant uit het Jura: met behulp van virtual reality kun je de uitgestorven zeedraak in levende lijve zien.


Verken het skelet van deze kolossale Rhomaleosaurus in 360 graden. Zijn beenderen werden gevonden in het Britse Dorset en zijn te bewonderen in het Natural History Museum in Londen.


We hebben daarnaast in Berlijn de Giraffatitan opnieuw tot leven gebracht met virtual reality. Dit 13 meter lange gevaarte was een van de langste dinosauriërs die ooit op aarde rondliep. Het dier was twee keer zo lang als een giraf en kon moeiteloos zijn hoofd door een raam op de vierde verdieping steken.


Onze werkwijze
Google werkte samen met ecologen, paleontologen en biologen om bewaarde skeletten te voorzien van virtueel vlees en bloed (en zelfs een opvallende hanekam). Van de omvang van de oogbal tot de positie van de snuit, de kromming van de nek en de structuur en plooien van de huid., alles werd nauwlettend gereproduceerd en geverifieerd door een team van wetenschappers. Het doel was niet om mensen de stuipen op het lijf te jagen, maar om de wetenschappelijk meest accurate versie van deze wezens te creëren in virtual reality. Voor een optimale ervaring kun je het beste een viewer als Google Cardboard gebruiken om deze beesten in de ogen te kijken.


Een snelle reis door de evolutie
Je kunt nu ook 4,6 miljard jaar terug in de tijd gaan dankzij de hulp van het Natural History Museum in Londen. Doorloop de geschiedenis van het leven, van de oorsprong van het zonnestelsel en de opkomst en ondergang van prehistorische werelden tot en met het tijdperk waarin we nu leven.

Maar er is nog meer:
  • Meld je aan voor het YouTube-kanaal Vsauce2 en volg het verhaal van Martha, de laatste trekduif.
  • Loop met Street View tussen dinosaurussen in New York, ontdek meer dan 30 natuur historische musea van Australie tot Rusland en ga zelfs onderwater met zeeschildpadden in Brazilie.


Wetenschappers maken steeds vaker gebruik van de collecties van musea om een antwoord te kunnen bieden op vragen die tot dusver onbeantwoord blijven. We hopen dat je van deze spectaculaire collectie zult genieten. En als we van het verleden kunnen leren, zou ons dat misschien kunnen inspireren tot het in stand houden van de fantastische biodiversiteit van onze planeet, zowel nu als in de toekomst.



Gepost door Amit Sood, directeur van het Google Cultural Institute



De nieuwe online tentoonstelling is vanaf vandaag gratis toegankelijk via g.co/naturalhistory en via de Google Arts & Culture-app voor iOS en Android. Als je docent bent, staan er meer dan 20 nieuwe Google Expeditions klaar, zodat je samen met je leerlingen op ontdekkingsreis kunt gaan.