Waarom video’s markeren op YouTube belangrijk is

Op YouTube kan iedereen ter wereld zijn verhaal kwijt. Mensen delen hun gevoel voor humor, talenten, meningen, wat er om hen heen gebeurt en wat er in hen omgaat. Veel YouTube-gebruikers hebben door de jaren heen onze markeerfunctie gebruikt (het vlaggetje onder elke video en reactie) om content te melden die volgens hen onze Communityrichtlijnen schenden.

We willen de YouTube-gemeenschap graag uitleggen hoe markeren werkt en wat jij kunt doen om te helpen bij het naleven van onze communityrichtlijnen. Om je een idee te geven hoe het markeren van content heeft geholpen om van YouTube een platform te maken waar openheid en creatieve expressie in balans zijn met verantwoordelijkheid, vind je hier onze nieuwste statistieken:

  • Sinds 2006 hebben meer dan 90 miljoen mensen video’s op YouTube gemarkeerd (meer dan drie keer het aantal inwoners in de Benelux). Een derde van die mensen heeft meer dan eens een video gemarkeerd.  
  • YouTube wordt steeds groter en dat geldt ook voor het aantal markeringen per dag: dat nam van jaar tot jaar steeds met 25% toe. 
  • Het markeren van video’s is iets internationaals: mensen uit 196 landen hebben wel eens een video gemarkeerd. De landen die dat het accuraatst doen zijn Indonesië, Turkije, Duitsland, Oekraïne en Frankrijk. 
  • We werken hard aan naleving van ons beleid. Alleen al in 2015 hebben we 92 miljoen video’s verwijderd omdat die niet voldeden aan onze richtlijnen. Dat gebeurde dankzij een mix van gemelde video’s en onze anti-spamtechnologie. Slechts 1% van de in 2015 verwijderde video’s werd weggehaald vanwege terreur en hate speech

Als je een video meldt, dan kun je aangeven welke richtlijn je denkt dat de video schendt, zoals spam, seksuele content of geweld. Dat helpt ons de video op de juiste plek te krijgen en het beoordelen van de gemarkeerde content efficiënter en effectiever te maken:



We hebben teams opgeleid die vloeiend meerdere talen spreken en wereldwijd in verschillende tijdzones 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar alle gemarkeerde content beoordelen. Ze verwijderen content die niet voldoen aan onze voorwaarden, plaatsen een leeftijdsrestrictie op materiaal dat niet voor iedereen geschikt is, en wegen zorgvuldig af of content toch niet mag blijven staan omdat die net geen grens overschrijdt. Naargelang YouTube groter wordt, vergroten we ook deze teams om de meldingen vanuit de YouTube-gemeenschap aan te kunnen.

Het is dus niet zo dat gemarkeerde content automatisch wordt verwijderd. YouTube is een belangrijk internationaal platform voor nieuws en informatie. Onze teams voorkomen dat documentaires en video’s met educatieve, wetenschappelijke en artistieke doeleinden verdwijnen.

We houden ook rekening met lokale wetten in landen waar we actief zijn. Als we een valide juridisch verwijderingsverzoek ontvangen omdat content een lokale wet overtreedt, brengen we beperkingen aan in het YouTube-domein van dat land. Meer informatie over verwijderingsverzoeken van overheden kun je vinden in het Google Transparantierapport. Als we content verwijderen na het ontvangen van een verwijderingsverzoek, vind je dat terug in het transparantierapport.

We willen je aanmoedigen om op een verantwoorde manier door te gaan met markeren en hopen dat deze extra transparantie daarbij helpt. Voor meer informatie over hoe al deze processen werken, bezoek je het Centrum voor beleid en veiligheid.


Geschreven door Juniper Downs, Hoofd YouTube Public Policy