Google introduceert Fotoscan om foto’s van vroeger te kunnen digitaliseren

Vandaag introduceren we de nieuwe app Fotoscan, waarmee het makkelijk wordt om je oude fotoboeken te digitaliseren. De gratis app is beschikbaar voor Android en iOS. Met de app kun je gemakkelijk afgedrukte foto’s op hoge kwaliteit scannen via de camera van de smartphone en digitaliseren. Dat kan snel en zonder schittering of glans die normaliter op een foto-van-foto te zien is; binnen 5 seconden is een oude foto in hoge kwaliteit gescand en opgeslagen. Als je de foto’s opslaat in Google Foto’s kun je deze bovendien gemakkelijk doorzoeken en delen met vrienden en familie.

De Google Fotoscan maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de beste digitale versie van de afgedrukte herinnering te maken. Acties die worden uitgevoerd zijn verbetering van de witbalans, correctie van de beeldverhouding, rotatie van de foto, automatische verbetering en - het lastigst van allemaal - verwijdering van glans en schittering.

Gehecht aan foto’s van vroeger
We hebben onderzocht hoeveel Nederlanders nog oude foto's op zolder hebben liggen en wat ze daarmee doen. Ruim vier op de vijf Nederlanders blijkt nog fotoboeken te hebben van vroeger. Toch heeft slechts twee procent deze gedigitaliseerd, terwijl ruim de helft dit wel graag zou willen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn dat ze de foto’s daarmee voor altijd kunnen bewaren (58%), vaker kunnen terugkijken (28%) en makkelijk kunnen delen met anderen (20%)*. We hechten vooral veel waarde aan foto’s van het gezin, babyfoto’s en speciale momenten. En hoewel de fotoboeken niet vaak worden bekeken, worden ze bij brand na huisdieren en belangrijke documenten toch het liefst gered. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft die fotoboeken van kinds af aan al bijgehouden.Makkeljk ordenen en terugvinden van foto’s
Bijna negentig procent van de Nederlanders heeft zijn of haar foto’s niet op één centrale plek opgeslagen en 64 procent ordent deze foto’s vrijwel nooit. Het terugvinden van je foto's is dan geen makkelijke klus. Wanneer je foto’s scant met Fotoscan en opslaat in Google Foto’s kun je de foto bewerken, informatie toevoegen aan de foto (bijvoorbeeld waar en wanneer deze is genomen) en ze ordenen. En het zoeken van foto’s (ook bijvoorbeeld op wat er op de foto’s staat zoals ‘baby’s, ‘glimlachen’, ‘strand’ etc) is met Google Foto's wel heel gemakkelijk.

Met de introductie van Google Fotoscan zijn nostalgische herinneringen binnen je handbereik en kun je je foto's van vroeger nu digitaal gemakkelijk delen met je vrienden en familie.
*Het onderzoek is in oktober 2016 uitgevoerd door Direct Research onder meer dan 1000 respondenten.
Gepost door Cindy Penders, Hoofd Communicatie Google Nederland