EK Voetbal en Pokémon Go trending zoekopdrachten van 2016 in Nederland

Een groot sporttoernooi waar we niet eens aan meededen, een videogame die miljoenen mensen op de been bracht en een telefoon zonder koptelefoonaansluiting. Google’s jaaroverzicht van populairste en trending zoekopdrachten in Nederland heeft van alles wat.

Met Year in Search laten we elk jaar zien wat mensen heeft beziggehouden. De Nederlandse top 10 bevat dus onder meer het EK 2016, Pokémon Go en de iPhone 7, maar ook op Douwe Bob, Rio 2016 en Donald Trump werd in ons land veel gezocht.

Behalve een algemene top 10, zijn er ook Nederlandse top 10’s in allerlei categorieën. Zo voert zangeres Anouk de lijst aan van meestgezochte Nederlandse vrouwen en is Geert Wilders de meestgezochte Nederlandse politicus. Justin Bieber staat bovenaan de lijst in de categorie internationale celebrities.

Bekijk alle lijsten op de Year in Search website.

Year in Search-video
Vanochtend presenteren we ook onze Year in Search-video, dat een indringend beeld geeft van een turbulent 2016. Een belangrijke rol in de video is weggelegd voor de half-Nederlandse Grace Vanderwaal, die met haar ukelele de muziek verzorgt.

Analyse van de top 5 Nederlandse zoekopdrachten 2016 
1. EK 2016
We waren er niet bij dit jaar, maar toch was EK 2016 dé trending zoekopdracht van 2016 in Nederland. Ondanks de afwezigheid van Oranje volgden miljoenen Nederlanders op de voet hoe Portugal uiteindelijk kampioen werd. Wat bijdroeg aan de populariteit: wie zocht op EK 2016, kreeg van Google snel en eenvoudig de laatste scores en standen te zien.
2. Pokémon Go
In de eerste zes maanden van 2016 zocht werkelijk helemaal niemand in Nederland op de term Pokémon Go. Begin juli ontstond de grootste hype van het jaar toen de game in een handjevol landen uitkwam. De grootste piek in ons land was op 12 juli, vier dagen voor de Nederlandse release.
3. iPhone 7
Krijgt-ie wel of geen koptelefoonaansluiting? Als Nederlanders op iPhone 7 zochten, dan het vaakst in combinatie met het woord “koptelefoon”. Nederland was er al vroeg in het jaar mee bezig, ondanks dat het toestel pas in september officieel werd gepresenteerd.
4. Max Verstappen
Nederlanders zochten al geregeld op Max Verstappen, maar de onbetwiste piek was in mei, toen hij de Grand Prix van Spanje op zijn naam schreef. Sindsdien zagen we elk raceweekend veel interesse in Verstappen. In de categorie meestgezochte Nederlandse mannen vinden we Max trouwens terug op zijn favoriete positie: nummer 1.

5. David Bowie
De legendarische muzikant en acteur overleed begin januari, wat een groot aantal zoekopdrachten opleverde, vaak in combinatie met zijn ziekte en vragen over zijn uitvaart. Aan het eind van het jaar is er weer lichte interesse in Bowie, onder meer vanwege een aantal grote muzieknominaties.

Gepost door Rachid Finge, Google Nederland