Google en de verkiezingen

Over twee weken zijn de verkiezingen in Nederland en dat betekent een flinke toename van de  zoekopdrachten in Google over de politiek, de deelnemende partijen en lijsttrekkers. Om Nederlanders te voorzien van nuttige, objectieve en duidelijke informatie over de verkiezingen bieden we de komende periode een aantal extra diensten aan. Ook komt er een speciale Doodle voor verkiezingsdag en vindt er zaterdag 4 maart as. een speciaal verkiezingsevenement plaats voor jongeren: Kiezen met Vice, powered by YouTube.


Vice verkiezingsevenement in 360°-stream via YouTube
Vice organiseert op zaterdag 4 maart as. het evenement Kiezen met VICE powered by YouTube. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met De Balie. Overdag verzorgt Milan Raskovic van Stichting CANVAS uit Servi√ę een workshop over vreedzaam activisme. ‘s Avonds, vanaf 20.00 uur, debatteren jonge politici van de onder jongeren populaire partijen met elkaar. Dit is live via YouTube te volgen met een 360°-videostream en wordt door alle aanwezige grote jongerenorganisaties online gedistribueerd. Na afloop van het debat is er in de Balie een borrel voor de aanwezigen om na te praten.Informatie over kandidaten, partijen en programma’s
Met behulp van Search Knowledge Panels (Kennis Vensters) krijgt iedereen die online zoekt naar informatie over een specifieke lijsttrekker deze informatie overzichtelijk en in 1 oogopslag te zien.
Voorafgaand aan de verkiezingen en op de verkiezingsdag zelf zetten we Google Now Cards in. Deze speciale notificaties geven aan wanneer de verkiezingen zijn en waar mensen meer informatie over de programma’s en kandidaten kunnen vinden. Ook zullen we herinneringen in Google Agenda inzetten om mensen te herinneren dat het tijd is om te stemmen.


Speciale pagina over zoekgedrag rondom verkiezingen
Naar welke partijleider wordt het meest gezocht online? En wat zijn de populairste vragen over de verkiezingen? Deze informatie en meer is beschikbaar op Google.nl/trends. Op de speciale verkiezingspagina kan iedereen actuele en historische informatie vinden over het zoekgedrag rondom de verkiezingen, van de meest gezochte verkiezingsthema’s per stad tot de meest gestelde vragen over de deelnemende partijen en hun leiders. De grafieken en data zijn eenvoudig deelbaar en te gebruiken in social media, print, video en online. Alle data en grafieken op Google.nl/trends zijn, mits voorzien van bronvermelding, vrij te gebruiken.


Doodle voor verkiezingsdag
Op 15 maart zal Google een aangepast logo voeren op de homepage, een zogenaamde Doodle, om extra aandacht te geven aan verkiezingsdag. Een Doodle gaat over het algemeen over een maatschappelijk onderwerp en leidt altijd tot veel extra zoekopdrachten. Meer informatie over Google Doodles is hier te vinden.


Gepost door: Cindy Penders, hoofd Communicatie Google Nederland