Google introduceert Google Wind: machine learning om het weer te sturen
Nederland is een van de mooiste landen om in te wonen, maar helaas regent het er vaak. Sinds 1906 is de hoeveelheid neerslag gestegen met 18% en gemiddeld regent het er zo’n 145 dagen per jaar (bron: KNMI). Nederlanders behoren tot de meest gelukkige mensen ter wereld, maar als zij ergens over klagen, dan is het wel over het weer. Uit de medische meteorologie blijkt ook dat mensen zich het best voelen bij zonnig weer en een aangename temperatuur. Daarom introduceren we Google Wind, een techniek die het mogelijk maakt dat de zon in Nederland overal kan schijnen.
Zon en heldere lucht
Nederland kent vele windmolens, deels niet langer in gebruik, die we kunnen aansluiten op Google Cloud Platform. We gebruiken dus de bestaande Nederlandse infrastructuur om, met behulp van machine learning, patronen te herkennen in het weer en het netwerk van windmolens aan te sturen als er regen in aantocht is. De eerste testresultaten zijn veelbelovend; we blijken in staat te zijn om zon en heldere luchten te verzorgen voor iedereen in Nederland. Dat was ook duidelijk zichtbaar in het weer van de afgelopen week, met een mooie lentezon op dinsdag en op donderdag toen we de techniek voor het eerst landelijk hebben getest.
Cloud techniek
Alle windmolens in het Nederlandse landschap zijn door ons voorzien van sensoren die via internet data verzenden naar Google Cloud Storage. Op basis van die data is een geavanceerd voorspellingsmodel gemaakt met behulp van TensorFlow, Google's open source bibliotheek voor machine learning. Het model helpt ons om de positie en afstand van wolken te herkennen en vervolgens de windmolens in zo’n positie te zetten dat ze zo goed mogelijk te besturen zijn. Wanneer de wieken in de juiste positie draaien, kunnen ze wolken verdrijven of van elkaar scheiden.
Piet Paulusma en Armin van Buuren
Naast het technische werk heeft Google ook diverse experts geraadpleegd om de verschillende aannames en patronen te toetsen, waaronder Nederlands bekendste meteoroloog Piet Paulusma die hierbij een sterk adviserende rol had. Om internationaal een gezicht te geven aan dit revolutionaire project is als ambassadeur DJ Armin van Buuren aangetrokken, die een grote fanschare heeft in het buitenland en nu mogelijk vaker in Nederland kan genieten van zon en mooi weer.
Gepost door Pim van der Feltz, country manager Google Nederland