Google.org steunt VHTO-project DigiLeerKracht met half miljoen dollar

Google.org doneert een half miljoen dollar aan het nieuwe project DigiLeerKracht van VHTO, een landelijk scholingsprogramma voor basisschoolleerkrachten op het gebied van Computational Thinking. Leerkrachten in het basisonderwijs spelen een cruciale rol bij het aanleren van digitale vaardigheden bij kinderen. Belangrijk onderdeel daarvan is ook het aanleren van het denkproces waarbij je problemen en mogelijke oplossingen zo formuleert dat een computer die oplossingen effectief kan uitvoeren (computational thinking).

Het pad naar de toekomst is digitaal. Nederland is een van de digitale koplopers wereldwijd, maar om aan kop te blijven is investeren in de digitale vaardigheden van de toekomst cruciaal. Slechts 2 op de 10 Nederlandse studenten kiest voor een technische studie na de middelbare school, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt voor technici vier op de tien is. Google wil deze kloof helpen overbruggen door organisaties die werken aan het vergroten van digitale vaardigheden bij jongeren in het onderwijs te steunen. Naast dit nieuwe project van VHTO hebben ook organisaties als het International Math Olympiad, Platform Beta Techniek en NEMO daarom steun van Google ontvangen. Als Codepact partner zet Google zich samen met andere organisaties om om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken van programmeren.

Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al voor te bereiden op deze digitale toekomst. Dat begint al op de basisschool. Over tien jaar betreden leerlingen die nu in groep 7 zitten een compleet andere arbeidsmarkt. Daarom moeten we kinderen de kennis en vaardigheden meegeven die hen voorbereiden op deze nieuwe digitale wereld. Leerkrachten in het basisonderwijs spelen een cruciale rol bij het aanleren van deze vaardigheden waaronder Computational Thinking, het denkproces waarbij je problemen en mogelijke oplossingen zo formuleert dat een computer die oplossingen effectief kan uitvoeren (zie bijvoorbeeld deze les boterham smeren waarbij kinderen nadenken over computertaal). VHTO gaat leerkrachten daarbij ondersteunen met een support- en scholingsprogramma, dat mogelijk wordt gemaakt door Google.
Boodschap Prins Constantijn bij lancering DigiLeerKracht:

Het programma houdt in dat 2.000 geselecteerde basisscholen, in totaal onderwijs gevend aan zo’n half miljoen leerlingen, een uitnodiging krijgen om per school een leerkracht deel te laten nemen aan een meerdaagse scholing waarin leerkrachten worden getraind. Onderdeel daarvan is ook het opstellen van een plan om computational thinking te implementeren in het lesprogramma. Leerkrachten vormen samen een regionaal netwerk om lesmateriaal, tips en ervaringen uit te wisselen. Het programma gaat van start in schooljaar 2017-2018 en zal vervolgens twee schooljaren lopen.

Gepost door: Cindy Penders, Communicatie Google NL