Update over de beperkte modus van YouTube

Het is alweer een paar weken geleden dat we een bericht hebben gepost over de beperkte modus. Daarom willen we iedereen graag een update geven over de stand van zaken.

De beperkte modus is bedoeld als optionele functie waarmee content voor volwassenen kan worden weggefilterd. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen, bibliotheken en gebruikers die liever een beperkter aanbod hebben met een gerust op YouTube komen.

We willen graag duidelijk maken dat de beperkte modus niet is bedoeld om content van bepaalde individuen of groepen weg te filteren op basis van kenmerken als geslacht, genderidentiteit, politieke opvattingen, ras, religie of seksuele geaardheid.

Waar we aan werken
In maart ontdekten we dat onze systemen niet naar behoren werkten. Na grondig onderzoek hebben we de beperkte modus op een aantal punten verbeterd. Aan de technische kant hebben we een probleem opgelost waarbij video's ten onrechte werden uitgesloten.

Er zijn nu twaalf miljoen extra video’s van allerlei categorie├źn - inclusief honderdduizenden met LHBTI+-content - beschikbaar in de beperkte modus.

We luisteren naar jullie
De afgelopen weken hebben we ook met videomakers en externe organisaties gepraat om hun ervaringen en vragen beter te begrijpen. Het werd ons duidelijk dat veel mensen de mogelijkheid willen hebben om video's te melden waarvan zij vinden dat ze onterecht zijn verwijderd uit de beperkte modus.

Vanaf vandaag is er een formulier beschikbaar waarmee videomakers en kijkers hierover hun feedback kunnen geven. We gebruiken deze informatie om ons automatische systeem in de toekomst te verbeteren.

Meer transparantie over hoe de beperkte modus werkt
We hebben ook geconstateerd dat veel mensen willen weten waarom een bepaalde video niet beschikbaar is in beperkte modus. Hieronder vind je een aantal duidelijkere richtlijnen. Videomakers moeten rekening houden met het volgende als ze willen dat hun video's worden weergegeven in de beperkte modus:

Bespreken en weergeven van onderwerpen voor volwassenen:
  • Drugs en alcohol: Als je praat over drugsgebruik of -misbruik, of als je alcohol drinkt in je video's, zijn je video's waarschijnlijk niet beschikbaar in de beperkte modus. 
  • Seks: Hoewel informatieve, duidelijke besprekingen in het kader van seksuele voorlichting deel uit kunnen maken van de beperkte modus, worden te gedetailleerde besprekingen van seks of seksuele activiteiten waarschijnlijk verwijderd. Dit is een van de lastigste onderwerpen voor onze systemen. Context is van essentieel belang. Als je muziekvideo volwassen thema's bevat zoals seks (of drugsgebruik), wordt de video waarschijnlijk niet opgenomen in de beperkte modus. 
  • Geweld: Als je video expliciete beschrijvingen bevat van geweld, gewelddadige handelingen, natuurrampen en andere soorten rampen, of zelfs geweld in het nieuws, wordt je video waarschijnlijk niet weergegeven in de beperkte modus. 
  • Onderwerpen voor volwassenen: Video's die bepaalde details behandelen die zijn gerelateerd aan terrorisme, oorlog en politieke conflicten waarbij doden of zwaargewonden zijn gevallen, zijn mogelijk niet beschikbaar in de beperkte modus, zelfs als er geen expliciete beelden worden getoond. 
  • Grof taalgebruik: Ongepast taalgebruik met scheldwoorden (denk aan ‘F bombs’) zorgt er ook waarschijnlijk voor dat je video niet beschikbaar is in de beperkte modus.

Dankzij onze community van fans en videomakers hebben we in de afgelopen weken vooruitgang geboekt. Hoewel de beperkte modus nooit helemaal perfect kan zijn, willen we onze systemen verder blijven ontwikkelen en verbeteren, zodat het aanbod in de beperkte modus steeds beter wordt.

Gepost door Johanna Wright, VP Product Management, YouTube